Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

23 maart, 2011, 8:40 am | 2 reacties

Caris 'verbaasd' over richting Roto Smeets

[update 31 maart 2015] Grootaandeelhouders Roto Smeets Groep brengen bod uit op activiteiten – zie persbericht

***

“Hier los je de structurele problemen niet mee op”

Roto Smeets slaat onder Rudolf Huyzer een nieuwe weg in. De tijdelijke CEO, die sinds 1 januari de taken van de vervroegd uitgetreden John Caris waarneemt, stopt met de zoektocht naar Europese samenwerking en richt de blik liever op interne optimalisatie. Caris, door EBb om een reactie gevraagd, is ‘hoogst verbaasd’ over deze koerswijziging: “Dit staat haaks op eerdere uitspraken.” Bovendien: “Hier los je de structurele problemen niet mee op.”

Dat de focus al eerder naar intern verschoven had moeten worden is een understatement”, zei Huyzer vorige week vrijdag , bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2010 van Roto Smeets – nadat eind februari al aandeelhouder Riva Investments in reactie op teleurstellende derdekwartaalcijfers haar onder de vlag van PrintingHolding aangekondigde overnamebod staakte.

Caris stelt: “De afbouw van 40% van de fte’s in de afgelopen 9 jaren – waarvan 20% in de afgelopen 2 jaren – heeft blijkbaar niet intern plaatsgevonden?

Hij zegt verbaasd te zijn. Hij heeft zich sinds hij in juni 2006 het roer bij Roto Smeets overnam steeds fervent voorstander van grensoverschrijdende consolidatie verklaard.

In 2007 had Caris bijvoorbeeld Quebecor Europe op het oog: “Alles was rond, de complete financiering”, vertelde hij in januari 2011 in vakblad Graficus. Het liep uit op het dieptepunt van zijn jaren als CEO, want de voorgenomen overname werd weggestemd door de aandeelhouders: “We wilden de industrie beter maken en tot een consolidatie komen, maar dat is niet gelukt.”

Toch werd die consolidatievisie ook door overnamekandidaat Riva Investments gedeeld – al wilde de grootaandeelhouder dat liever doen nadat het Roto Smeets van de beurs zou hebben gehaald, terwijl Caris juist aan een beursnotering leek te hechten. Caris begrijpt dan ook niet dat Huyzer in De Telegraaf claimt dat ‘ook Riva vertrouwen [heeft] in onze nieuwe koers’: “Dat staat toch haaks op eerdere uitspraken van diezelfde aandeelhouder, waarin het streven naar consolidatie juist werd ondersteund.”

Natuurlijk”, zegt Caris: “Je kunt intern altijd, in elke organisatie, nog wel iets halen. Maar welke kostenbesparingen denken ze nu nog te kunnen realiseren om weer in de plus te komen zonder de noodzakelijke consolidatiestappen? Er is de afgelopen jaren echt al stevig ingegrepen. Zulke besparingen moeten onderdeel zijn van een groter plan, anders vloeien ze onmiddellijk weer weg in de hevige concurrentie van de markt, met daar bovenop flinke prijsstijgingen van o.a. papier en inkt. Op deze manier verbeter je de markt niet.

Caris denkt niet dat de huidige problemen bij het Duitse Schlott Gruppe en de Franse divisie van Circle Printers tot ingrijpende marktveranderingen zullen leiden: “Die bedrijven produceren nog gewoon door en er wordt hard gewerkt aan oplossingen. Er zal wel wat capaciteit uit de markt verdwijnen en dat zal helpen de diepdrukindustrie enigszins te saneren. Als bovengenoemde genoemde groepen echter geen onderdeel gaan uitmaken van reeds bestaande andere groepen dan treedt er geen structurele verandering op. En dat zal toch echt nodig zijn om aan de neerwaartse spiraal te ontsnappen.

2 reacties aanCaris ‘verbaasd’ over richting Roto Smeets

  • Hein

    Rudolf Huyzer komt gemaakte afspraken met medewerkers óók niet na,en vervolgens de medewerkers de schuld in de schoenen schuiven.Laten we HET bestuur nu eens 2 % in laten leveren dat lijkt mij nou een goed plan!

  • Jacco

    snapt er nog steeds niets van: je moet niet naar anderen kijken maar uitgaan van je eigen kracht. Optimaliseer je bedrijf en ga lean and mean de markt op om klanten binnen te halen en deze tevreden te stellen. Caris heeft de afgelopen 9 jaren een zure kop gehad en daarmee de medewerkers gedemotiveerd en de klanten naar de concurrentie gejaagd.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.