Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

‘Lees verder’

De derde hard cover editie van ‘Lees verder’ met een selectie van artikelen, berichten, tweets en columns van Ed Boogaard over het grafische vak in 2016

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)
7 maart, 2011, 8:31 pm | 1 reactie

“Investeren in Braziliaanse papierchemie”

(Uit: Volkskrant 05-03-2011, U-pagina 18)

door: ir. Leo Habets, deskundige afvalwaterzuivering voor de papierindustrie bij PAQUES BV in Balk

“Als Nederlanders hoeven wij niet trots te zijn dat straks de chloordioxiden van Akzo Nobel ervoor gaan zorgen dat elke dag duizenden kilogrammen gechloreerde koolwaterstoffen in het Braziliaanse water zullen worden geloosd.

Het bleken van papiervezel kan ook met milieuvriendelijke middelen zoals ozon en peroxide.

Deze zijn mogelijk iets duurder, maar de schade die door chloorverbindingen aan het aquatisch milieu wordt toegebracht, is met geen mogelijkheid te compenseren.

Houtstoffen worden van de cellulosevezels verwijderd met oxidatieve stoffen en bij gebruik van Chloordioxide is het onvermijdelijk dat er zogenaamde AOX (Absorbable Organic Halogens) worden gevormd.

Dit zijn organochloorverbindingen waarvan het grootste deel niet door biologische zuivering kan worden afgebroken.

De term ECF die staat voor ‘Elemental Chlorine Free’ wordt vergunningtechnisch gebruikt om aan te geven dat het bleekproces geen kwaad kan, maar het betekent dat er wordt gewerkt met chloordioxide.

Dit in tegenstelling tot de term TCF (Total Chlorine Free) die aangeeft dat er geen chloorproducten worden toegepast. Voor ambtenaren die een vergunningsaanvraag moeten beoordelen, is dit verwarrend.

Als deskundige op het gebied van de afvalwaterzuivering van papierfabrieken valt mij op dat men op onschuldige parameters heel streng kan zijn, maar dat de organochloorverbindingen gemakkelijk worden doorgelaten.

Dit speelt momenteel vooral in die landen, waar de industriële ontwikkeling pas laat op gang is gekomen en waar vanwege de snelle goei van bomen veel wordt geïnvesteerd.

Voorbeelden zijn Zuid-Amerika, China en nu ook Vietnam.

Jammer, dat men daar door onwetendheid op de verkeerde dingen let en dat westerse toeleveringsbedrijven hen daar niet op wijzen.

 

1 comment to “Investeren in Braziliaanse papierchemie”

  • Dan ben ik als Nederlander wel trots als ik kijk naar de prachtige foto in de hal bij Chevalier van hun milieuproject op Sumatra.
    En laten wij als Nederlanders ook allemaal goed nadenken en de juiste besluiten nemen als we papier bestellen/gebruiken/beprinten. TCF dus. En de hele levenscyclus van onze documenten onder de loep nemen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Bilderdijklezing2017

'Het Geheim van de Klare Lijn' – door Joost Swarte op 15 december 2017 te Haarlem

Grafisch Nieuwjaar

Feest op 12 januari 2018 – Nu kaarten bestellen

PrintPaktLive2017

Terugblik in 20 video's

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd