update 27/05/2011: KVGO pakt P2W-draad weer op met vorming van Werkgroep
*
In mei 2010 lanceerde de KVGO, bij de presentatie van haar jaarverslag, ambitieuze plannen voor een internationaal ‘Print2Web’-project. De noodzakelijk subsidie, die via de Europese FP7-regeling tot liefst 4 miljoen euro kon oplopen, komt er voorlopig echter niet: de aanvraag werd op het laatste moment niet verzonden.
Bram ter Beek (KVGO) stelt dat de aanvraag vanwege een ‘combinatie van factoren’ nu geen kans zou hebben gemaakt. Maar volgens Geert de Vries (Adviesgroep Grafimedia) lag er wel degelijk een prima plan – dat plan liep echter, een dag voor het begin december moest worden ingediend, spaak bij de verdeling van het (gehoopte) subsidiegeld.
Het project, met een looptijd van 2 tot 3 jaar, zou met Europese partners worden uitgevoerd. Met de KVGO, Adviesgroep Grafimedia en onderzoeksinstituut TNO als initiële partners moest worden gezocht naar ‘het ontwikkelen van functionaliteiten c.q. standaarden’ op het gebied van ‘het binnen economische randvoorwaarden aan kunnen brengen van elektronisch leesbare data biografische producten (RFID, NFC) binnen het grafische proces’. De KVGO gaf in het Jaarverslag 2009 ter illustratie alvast een eenvoudig voorbeeld van wat Print2Web in de praktijk kan betekenen: met QR-codes bij een aantal teksten werd een link gelegd naar de bijbehorende filmpjes op YouTube.
Voor het project werd een consortium opgetuigd waarin naast TNO ook een Duits en een Fins onderzoeksinstituut participeerden. En behalve brancheorganisatie KVGO namen ook het Belgische Febelgra, het Britse BFPI en het Europese Intergraf deel. Het consortium werd gecompleteerd met Adviesgroep Grafimedia, een groep van 10 Nederlandse grafische MKB-bedrijven, en een verzameling Duitse grafische ondernemingen.
Bram ter Beek, door [EBb] gevraagd naar de situatie, houdt het erop dat hij zich, in de week voor de aanvraag de deur uit moest, realiseerde dat er geen ‘kwalitatieve offerte’ kon worden neergelegd: “Brussel heeft allerlei regels waar je aan moet voldoen. Ik heb besloten dat ik geen kansloze offerte wilde indienen. Je krijgt de subsidie dan toch niet, en je maakt je positie zwakker.”
Geert de Vries (Adviesgroep Grafimedia), web2print-specialist en bijvoorbeeld initiator van een succesvol project op dat gebied in Duitsland , meent dat er aanvankelijk wel degelijk een prima plan was: “Maar een dag voor het indienen van de aanvraag werd plotseling duidelijk gemaakt dat de grote onderzoeksinstituten het volledige budget voor zich opeisten en dat er voor de kleinere partijen, waaronder ikzelf, geen geld zou zijn.’ De Vries trok zich vervolgens terug uit het project.
Ter Beek overlegt in januari met verschillende partijen, waaronder TNO en Syntens, om het Print2Web-project op een of andere manier alsnog te realiseren. Ook een samenwerking met Geert de Vries behoort tot de mogelijkheden – maar die geeft desgevraagd aan dat dat dan zeker niet met het aanvankelijke consortium zal gebeuren: “Dat vertrouwen is weg.”
Beiden zijn het in ieder geval over één ding eens: Print2Web is een belangrijke ontwikkeling voor de branche.
[…] week werd bekend dat de aanvraag voor een subsidie project om print2web te standaardiseren was […]
Ed, het artikel in KernNieuws biedt nuttige aanvullende informatie. In 2006 vroeg de Rijksoverheid om de PDF-documenten te voorzien van voldoende metadata zodat de informatie gemakkelijker digitaal opgezocht kan worden. Ik gaf o.a. voor de Rijksoverheid en het CMBO uitvoerige presentaties over hoe te metadateren en aan welke eisen (als PDF/A) een bestand moet voldoen. Ik verwachtte dat KernNieuws wel voorzien zou zijn van de juiste metadata.
Niks hoor!
Ook deze PDF is in het geheel niet voorzien van metadata. Alle velden zijn blanco.
Als je al niet in staat bent je eigen PDF’s juist te laten metadateren, hoe kun je dan verwachten dat de veel complexere techniek van P2W begrepen zal worden?
Ik heb er een hard hoofd in.
Overigens moet ik bekennen dat de Rijksoverheid ondanks de goede voornemens nog steeds foute bestanden plaatst op o.a. de site van http://www.rijksoverheid.nl
Ook daar is de techniek blijkbaar nog geen onderdeel van het proces. Procesoptimalisatie is kennelijk geen speerpunt.
Ed, zou je me kunnen vertellen waar ik kan lezen op welke manier de Nederlandse drukkers werkelijke innovatie willen bereiken met print2web?
De doelstelling ‘een standaard binnen 3 jaar’ klinkt mij nogal vreemd in de oren omdat er al diverse de facto standaarden bestaan.
Vier miljoen subsidie voor iets wat al bestaat? Wilders zou direct iets over linkse hobby’s mompelen.
(Uiteraard is dit bericht ook beschikbaar als qr-code: http://bit.ly/gC9oxb )
Beste Miriam,
Geert de Vries geeft op de website print2web.nl veel informatie, zie bijvoorbeeld http://bit.ly/eskXX4
In het KVGO-periodiek ‘Kernnieuws’ lichtte Bram ter Beek de plannen voor het print2web-project kort toe, zie http://bit.ly/dTecto
Als ik het goed heb begrepen wil(de) het consortium graag het voortouw nemen in het creëren van een standaard om zo een belangrijke rol voor ‘print’ in print2web op te eisen, in plaats van de ontwikkelingen maar af te wachten. (Als voorbeeld werd het KVGO Jaarverslag aangehaald: daarin moesten steeds twee QR-tags voor dezelfde link worden opgenomen, omdat het gelinkt filmpje niet direct op de iPhone kon worden afgespeeld…). Hoe dan ook: er zijn inderdaad al mooie toepassingen te bedenken met de huidige mogelijkheden.
Ed, bedankt voor de links. Ik twijfelde even aan mijzelf, vandaar dat ik het toch maar even aan je gevraagd heb. Maar als er niet meer is dan ik via je links gelezen heb, zal zo’n subsidie weinig zinvol zijn.
QR-codes zijn nog minder innovatief dan WAP, dat oude protocol voor mobiel internet dat zo traag was dat zelfs mijn 14K4 modem nog sneller was. (WAP stamt uit 1999, QR-code is in 1994 ontwikkeld.)
In Japan is al veel ervaring opgedaan met QR-codes in combinatie met mobiel internet, dus misschien is het zinvol het wiel niet opnieuw uit te vinden.
[…] This post was mentioned on Twitter by Rene Spijker and Erwin Kooijman. Erwin Kooijman said: RT @AlexKunst: #graficus subsidie web2print gestrand http://bit.ly/hLIt8K […]
Bij W2P gaf het KVGO destijds niet thuis. De Duitsers (verenigd in BVDM) gingen vol voor W2P en veel Duitse drukkers zijn daar ook zeer succesvol mee. Bernd Zipper is nu een veelgevraagd spreker om W2P bij veel drukkers en klanten uit het Duitstalige gebied te promoten. Nu kwam een nieuwe kans langs met P2W en wederom vissen we naast het net.