Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

2 januari, 2011, 3:37 pm | 6 reacties

EBb: beter te lezen (?)

ijd voor iets nieuws? Het begon met enkele reacties, waarin blogbezoekers zich beklaagden. Niet over de inhoud van de berichten op EdBoogaardblogt (EBb), maar over het lettertype. En ik werd er, na afloop van een presentatie, ook op aangesproken: ‘Waarom toch zo’n onleesbare letter?’.

Ik besloot er vorig jaar een ‘Poll‘ op los te laten (handig, al die WordPress Widgets). Dat leverde 199 reacties op, waarbij 18% het lettertype (‘John Doe‘, van Fonthead) gelukkig wel degelijk bleek te waarderen: “Juist mooi zo!“. Dat vond ikzelf namelijk ook. Maar toch: liefst 72% vond het “slecht leesbaar“. En als ik daar dan nog de 10% bij optelde die koos voor “Ik kan de vraag niet lezen“, dan werd het misschien toch eens tijd om te wisselen?

En waarom ook eigenlijk niet – er zijn zo veel prachtige letters! We beginnen dit nieuwe jaar maar eens met de ‘Great Primer‘, uit 1684 van lettersnijder Peter de Walpergen uit de typografische Fell collectie.

[update 3 januari 2011] Die Great Primer bleek geen gelukkige keuze, dus die heb ik (mede op advies van Henk Gianotten – waarvoor mijn dank) direct alweer vervangen door de Droid Serif die je nu leest: ‘a contemporary serif typeface family designed for comfortable reading on screen‘.

6 reacties aanEBb: beter te lezen (?)

 • Henk Gianotten

  Beste Ed,
  Nu nog de kopletter vervangen en het wordt niet alleen een leesbare site maar ook een ‘goed leesbare’ site!

 • Henk Gianotten

  Een goed gehinte schreefletter leesletter leest beslist goed. Dan kan Ed meteen de vettige schrijfmachineletter vervangen door een goed leesbare schreefloze kopletter. Twee vliegen in één klap.

 • bathtubskypirate

  Gewoon een standaard schreefloze font gebruiken. Je hebt een blog, geen boek.

 • Henk Gianotten

  Bij de “Trial Kit” van WebKit zitten in ieder geval de Droid letters van Google/Ascender. Die kun je voorlopig gebruiken zonder dat de lezers hoofdpijn krijgen! Overigens is de Caluna van Jos Buivenga uit Arnhem ook in dezelfde kit opgenomen.

 • Henk Gianotten

  Beste Ed,
  Doe dit niet!
  De Fell is een onbruikbaar gedrocht om uitsluitend de recepten van Oma en héél oude boeken mee te zetten. Dat Google ze selecteert voor de webfontscollectie is een grote schande. Veel gratis fonts selecteren en daarbij niet naar de fontsamenstelling en de hintingkwaliteit kijken. De Fell heeft onbruikbare cijfers, foutieve valutatekens, gebroken kastlijntjes, schunnige daggers en een te kleine characterset.
  Ascender maakte voor Microsoft en Google de mooie Droid en Microsoft zelf maakte de Cleartype collectie met o.a. de Cambria. Fantastisch gehint voor vrijwel alle schermen en voorzien van een zeer grote characterset zodat je ook de exotische namen kunt zetten van Oost-Europese bedrijven en mensen. Cambria is juist gemaakt voor de ultieme leesbaarheid op allerlei schermen waar lezers ook onder ongunstige lichtomstandigheden jouw artikelen goed willen kunnen lezen.
  Stop dus met deze malle Fell letters!
  Dit is geen blog voor wazige historici.
  groet Henk.
  P.S.: In mijn column in Publish 6 genaamd “Koffiedrab” onderbouw ik mijn afkeer van het overgrote deel van de Google Web fonts Collection waar de Im Fell ook onderdeel van zijn. Ik heb ook test PDF’s met een vergelijk van Fell en Cambria!

  • Ed Boogaard

   Beste Henk,
   je hebt helemaal gelijk: eenmaal ‘live’ blijkt die Fell ‘Great Primer’ m’n blog bepaald niet leesbaarder te maken. Ik maak het meteen maar weer ongedaan – en ga binnen de TypeKit-collectie op zoek naar beter materiaal (helaas ontbreekt de Cambria in die collectie).

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.