Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

13 december, 2010, 10:38 pm | 1 reactie

‘Als WWF-bestand bewaren, helpt bomen sparen’

Een 'groene' PDF?

Het Wereld Natuur Fonds (WNF, in het Engels: WWF) lanceerde eind vorige week speciale software (‘binnenkort ook in een Windows-versie’) waarmee gebruikers hun bestanden eenvoudig kunnen opslaan als een ‘groene’ PDF die de ontvanger niet kan printen.

Door dit zogenaamde WWF-bestandsformaat te gebruiken meent het WNF bomen te kunnen sparen. De grafische belangenbehartigers van milieu-initiatief ‘TwoSides‘ reageren furieus op de ‘misleidende’ voorstelling van zaken door het WNF:

Je redt geen bomen door niet te drukken. De waarheid is dat de bossen in Europa jaarlijks groeien met een oppervlakte van 1,5 miljoen voetbalvelden, dat ze ongeveer 44 procent van het landoppervlak bedekken en dat ze 30 procent groter zijn dan in 1950. Liefst 94 procent van het papier dat we gebruiken is in Europa gefabriceerd en het zal velen verrassen dat van alle bomen die wereldwijd worden geveld slechts 11 procent voor papier wordt gebruikt.”

En bovendien: “Elektronische communicatie vreet ook energie!”

Overigens kan elke gebruiker bij het opslaan van zijn documenten als PDF al lang kiezen voor de beveiligingsoptie die voorkomt dat het document kan worden afgedrukt. De software van het WNF maakt die handeling alleen iets eenvoudiger.

 

 

1 reactie op‘Als WWF-bestand bewaren, helpt bomen sparen’

  • henk

    de mensen van twosides zouden toch niet willen beweren dat drukken milieuvriendelijker is dan niet drukken?
    een echt geval van less is more volgens mij

    gr. Henk

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.