In België staan de media bol van de onthullingen over extreme pestpartijen bij de MACTac-fabriek in het Waalse Zinnik (Soignies). Twee voormalige werknemers van de etikettenfabriek werden jarenlang getreiterd door hun collega’s – waaronder een vakbondsman, die er bovendien video-opnames van maakte. De daders doen de gebeurtenissen overigens af als “grapjes“.
Dagblad Het Laatste Nieuws beschreef half november hoe medewerker “Daniel M.” bijna tot zelfmoord werd gedreven:
“Een sterke en jonge kracht vernederde M. seksueel, onder meer door zijn penis in het gezicht van zijn slachtoffer te duwen. Steeds meer collega’s van M. sloten zich bij de pesters aan. Triest dieptepunt was toen een weerloze M. in een ijzeren kooi werd opgesloten, onder talkpoeder bedolven (“Ik dacht dat ik ging stikken”, zegt hij) en per vorklift naar buiten gereden. In de winterkoude werd hij vervolgens met een hogedrukreiniger schoongespoten.”
Later meldde zich nog een tweede slachtoffer. Hij getuigde in het televisieprogramma ‘Controverse‘ op de Franstalige zender RTL-TVi. Ook hij bleef uiteindelijk ziek thuis.
Drie daders werden in 2008 door MACtac ontslagen, nadat de directie de beelden onder ogen kreeg. Het Laatste Nieuws bericht over de schadevergoeding die deze ontslagen medewerkers nog kregen toegewezen:
“De arbeidsrechter vond de extreme folteringen, die op de beelden te zien waren, geen dwingende reden voor ontslag. MACtac weigerde om hem [vakbondsman Lucien J. – EBb] terug in dienst te nemen en moest 250.000 euro schadevergoeding betalen.
De twee andere daders stapten daarna met steun van de socialistische vakbond FGTB eveneens naar de rechter en kregen elk een lagere, maar toch nog royale ontslagvergoeding.”
Minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) heeft vorige week een onderzoek bij MACtac gelast naar het preventie- en controlebeleid inzake gezondheid-veiligheid, in het bijzonder rond pesten.
Het Laatste Nieuws bericht dat de zaak begin volgend jaar voor de rechter komt:
“De arbeider in kwestie werd meer dan tien jaar lastiggevallen, ook fysiek. Het bedrijf had psychologische hulp aangeboden aan het slachtoffer en een overplaatsing. Vijfentwintig personeelsleden van MACtac zijn in verdenking gesteld, net als het bedrijf zelf. “Het onderzoek en de verhoren hebben twee jaar geduurd, wat normaal is gezien het aantal betrokkenen”, aldus het parket.
De raadkamer moet zich in januari volgend jaar uitspreken over de verjaring. “Maar op burgerlijk vlak kan het slachtoffer altijd een procedure opstarten om een eventuele schadevergoeding te bekomen”, besluit het parket van Bergen.”
Ik heb dit ook jarenlang van redelijk dichtbij gezien.
Een hardwerkende goeie drukker uit Senegal werd jarenlang psychisch en lichamelijk onderdrukt door een blanke collega-drukker. Leidinggevende en iedereen er omheen zag het, en keek ernaar, ook ik. De Senegalees is uiteindelijk maar vertrokken, wat kunnen mensen elkaar toch aandoen?!! Ik schaam me achteraf diep, nu zou ik zeker ingrijpen, er in ieder geval wat van zeggen.
Bah, m’n maag draait om…