Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

25 oktober, 2010, 7:37 pm | 6 reacties

Van der Kallen wil onderzoek naar rol Rabobank

‘Er is rucksichtslos aangestuurd op faillissement van de gehele groep’

Mark van der Kallen, voormalig algemeen directeur en nog altijd grootaandeelhouder van de failliete Thieme Grafimedia Groep, overweegt volgens het Financieele Dagblad “de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam te vragen een onderzoek te doen naar de oorzaken van het bankroet“.

In het FD-artikel, dat aan het eind van de middag op de FD-website verscheen, zegt Van der Kallen:

Er is hier sprake van een groot faillissement. Dit boek kunnen we niet zomaar sluiten.”

Volgens Van der Kallen, die op aandrang van de Rabobank in februari terugtrad als algemeen directeur, was Thieme “allerminst ten dode  opgeschreven“. Hij wil via de Ondernemingskamer een onderzoek, dat zich met name op de rol van Rabobank moet richten:

“Hoe is het mogelijk dat de bank, zij het op de achtergrond, de regie in handen heeft en een liquidatie kan afdwingen?

Overigens kondigde Thieme-curator Jongepier in juli aan uitgebreid onderzoek te doen naar onbehoorlijk bestuur bij Thieme: “De verschillende hoedanigheden van de heer Van der Kallen in relatie tot de Thieme Groep zijn eveneens voorwerp van onderzoek.“

Het FD schrijft vandaag verder:

“Eerder al beklaagde de vroegere directeur zich erover dat gezonde concerndelen meegezogen zijn in het faillissement. Daartoe wordt de vestiging in Deventer gerekend die vorig jaar een winst boekte van €1 mln op een omzet van €12 mln. ‘Het was een van de best renderende onderdelen van de groep’, aldus Van der Kallen.”

Thieme Media Center in Rotterdam (TMC), wordt tezamen met drukkerij Koninklijke De Swart in Den Haag overgenomen door het zittende management, waarbij ook een stille vennoot is betrokken. Met deze transactie is een bedrag van enkele tonnen gemoeid. De overname wordt volledig met eigen middelen gefinancierd, laat Steven Yntema, directeur van TMC Rotterdam, weten.”

Ook voor TMC Zwolle zou nog een doorstart mogelijk zijn:

“Er zijn serieuze gesprekken gaande met een koper’, zegt directeur Peters van TMC Zwolle.”

6 reacties aanVan der Kallen wil onderzoek naar rol Rabobank

 • FNV KIEM heeft de curator aangeboden om te helpen bij een onderzoek naar Van der Kallen. Hij heeft dit in dank aanvaard. Als van der Kallen zelf een onderzoek gaat aanvragen zullen we hem daar uiteraard ook graag bij helpen. De uitkomst zal hetzelfde zijn.

  • thieme watcher

   FNV Kiem zou er verstandig aan doen om zelf naar de ondernemerskamer te stappen. Dat zou kunnen leiden tot een echt onafhankelijk juridisch oordeel. Als men voor haar leden iets wil betekenen is dat veel sterker dan de curator te ondersteunen bij zijn onderzoek naar de oorzaken.
   Het staat helemaal niet vast dat de conclusies die de curator als betrokken partij trekt overeen komen met die van de ondernemerskamer.
   Deze laatste is een rechtelijke instantie en dus onafhankelijk in zijn oordeel. En die conclusies kunnen gebruikt worden in een eventuele aansprakelijkheid procedure tegen directie en aandeelhouders.
   Denk maar niet dat van der `Kallen daar zelf aan begint. Die dreigt altijd al bij het minste of geringste met de rechter maar heeft nog nooit op dit gebied een procedure gevoerd.

 • thieme watcher

  Wat verstandig van Mark dat hij de ondernemerskamer wil laten kijken naar dit faillissement. Hiervoor pleitte ik al enige dagen geleden op de website van Grafisch Weekblad. Het initiatief zou m.i. echter moeten uitgaan van de OR en de vakorganisaties. Immers het beleid van Van der Kalle van de laatste vijf jaar zou echt onderwerp van onderzoek moeten zijn.
  De rol van de Rabobank, die overigens de fout maakte te gaan financieren op een moment dat dit tl niet meer echt verantwoord was, is de klassieke.
  Niet alleen de belangen van de bank worden veiliggesteld, men doet ook aan
  branche regulering evenals de banken deden beide vorige crises.

 • J. Zijlstra

  Wat is er waar van de geruchten dat de stille vennoot bij de Swart dhr, van der Kallen is????

 • Haas

  Van der Kallen kan ik aanraden naar de ondernemingskamer te gaan. Kan hij zich o.a. verantwoorden over zijn “strategie” van het tegen elkaar opzetten van bedrijven, het schuiven van mensen etc. Ook interessant is het feit dat er nog niets naar buiten is gekomen omtrent het niet afdragen van pensioengelden sinds januari 2010. Volgens insiders gaat het over € 80 miljoen. Of wat te zeggen over interne facturen tussen onderlinge bedrijven die bij de totaal omzet worden meegenomen. En betalingstermijnen van 120 dagen en meer.
  Nee, Thieme Grafimedia Groep was nooit een groep maar een speeltje

 • Henk

  Als het bedrijf er niet zo slecht voor stond had Van der Kallen een reorganisatie kunnen financieren en met de gezonde bedrijven door kunnen werken.
  Maar ja, dan moet je wel eerst je openstaande rekeningen betalen en daar was hij te beroerd voor.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.