Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

24 oktober, 2010, 10:07 pm | -

Garantiefonds onder druk

“Vermogenspositie verslechtert in snel tempo”

Deze week komt de Raad voor Overleg in de Grafimediabranche (ROGB) bij elkaar om te bekijken ‘welke maatregelen moeten worden genomen‘, nu ‘door het forse verlies van arbeidsplaatsen de financiering van de aanvullingsregeling onder druk staat‘. Begin oktober waarschuwde FNV Kiem bestuurder Anne Jan de Graaf  in de Volkskrant al voor de financiële positie van het Garantiefonds: ‘Als zo’n grote groep een beroep doet op dat garantiefonds, dan is dat ook failliet. Of in ieder geval is er dan geen geld meer voor andere bedrijven die moeten reorganiseren en mensen ontslaan‘.

De Graaf twitterde eind vorige week: “Voorbereiden op ROGB. Houden we de RFR (= de uitkering uit het Garantiefonds bij ontslag door reorganisatie of faillissement – EBb) in stand? Wat wil de Grafische sector? Wat wordt de inzet van FNV KIEM?“. De GBF (Grafische Bedrijfsfondsen) luidde op hetzelfde moment op haar website alvast de noodklok:

“In 2009 bedroegen de uitkeringen die ten laste van het fonds kwamen circa € 6 miljoen. In 2010 is dat bedrag in augustus al bereikt. De honderden ontslagen van oktober en de resterende maanden van het vierde kwartaal komen daar nog bij.”

De GBF heeft al maatregelen genomen om de financiële risico’s van het Garantiefonds niet te laten wegen op de overige grafimedia fondsen, zoals  het Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB), Fonds Werktijdvermindering voor oudere Werknemers in de Grafische Bedrijven (FWG) en het Spaarloonfonds voor de Grafische Bedrijven (SGB).

Het ASF (Algemeen Sociaal Fonds voor de Grafische Bedrijven) staat nu echter onder zware druk vanwege de aanvulling op de WW-uitkeringen:

“Het fonds keert, als gevolg van de extreme instroom, meer uit dan er aan premie en bijdragen wordt ingelegd. Bij ongewijzigd beleid en ongewijzigde omstandigheden verslechtert de vermogenspositie in snel tempo. Eind 2009 bedroeg de algemene reserve van het fonds € 8,5 miljoen. De ROGB beraadt zich medio oktober 2010 over de financiering van de RFR-regeling en de maatregelen die nodig zijn om het tij te keren.”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Nieuw initiatief

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Graphic Means

Herdruk

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.

Hier drukken

In de rubriek ‘Hier drukken’ een willekeurige selectie van grafische bedrijven en hun slogans. (Tips zijn welkom!)

*

press print play

(MediaCenter Rotterdam)

*

“Het kan altijd luxor”

(Drukkerij Luxor)

*

“Drukken draait om aandacht”

(Drukkerij Libertas)

*

‘U krijgt het van Koninklijke De Swart… Swart op wit

(KDS)

*

‘Soms zijn we drukker, vaak zijn we nog veel meer.’
‘Papier is geduldig, wij niet.’

(Thieme MediaCenter Rotterdam)

*

‘Zoveel meer indrukken.’

(Van Noort Printing)

*

‘Drukt bijna alles’

(Drukkerij Polyprint)

*

Van ontwerp tot eindproduct, een drukker waarmee je scoort

(Drukkerij Protocol)

*

Perfect, als goed beter moet!

(Perfect DM Groep)