Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

15 oktober, 2010, 3:46 pm | 8 reacties

“Toch nog bod uitgebracht. Nooit meer iets gehoord.”

Thieme-curator herkent zich niet in kritiek op biedingstraject

*

Bezorgde Thieme-medewerker: “Ik heb het idee dat wij aan het lijntje worden gehouden”

Er bestond vorige week bij meerdere partijen belangstelling voor verschillende onderdelen uit de failliete Thieme Grafimedia Groep. En ook nu wordt er nog altijd onderhandeld. Maar volgens een* van de bieders heeft de curator zich aanvankelijk te lang geconcentreerd op gesprekken met één partij, een investeringsmaatschappij, waardoor er “acht kostbare dagen verloren” gingen.

Dat bevestigt ook een andere bieder*: “Ik zie niet veel mogelijkheden. Mede omdat het te lang heeft geduurd en klanten wegrennen.”

Thieme-curator Jongepier, door EBb gevraagd om een reactie, zegt de kritiek niet te kunnen plaatsen: “Met partijen die een serieuze bieding hadden gedaan is verder gesproken.”

EBb ontving vanmorgen van een van de bieders een verslag van de gang van zaken. Hij noemt het “een aanfluiting en een schande“:

“De afgelopen dagen is door veel partijen geprobeerd een bod te doen op onderdelen van de Thieme groep. Daar zaten natuurlijk de standaard koopjesjagers bij die de tent(en) wilde uitmelken.

Er zijn echter ook enkele zeer serieuze partijen geweest die een bod hebben gedaan met zoveel mogelijk behoud van werkgelegenheid, waaronder wij als investeringsgroep. Onze groep (naam bij EBb bekend) heeft op een aantal vestigingen een bod gedaan met behoud van minimaal 75 arbeidsplaatsen, gedeeltelijk de machines etc.

Naast dat wij eerst 7 dagen hebben moeten wachten op een reactie van de curator hebben wij afgelopen vrijdag een NDA ontvangen en getekend. Daarop is zeer slechte en onvolledige informatie gestuurd, namelijk cijfers 2010. Geen informatie over debiteuren, crediteuren, contracten, salarissen etc. Hoe kan je dan werkelijk een goede bieding doen? Dit moest zelfs met een onvoorwaardelijk karakter, oftewel betalen wat je zegt en daarna de sleutel.

Toch hebben wij besloten te bieden, en wel afgelopen dinsdag. Hierop hebben wij tot vandaag (vrijdag) geen enkele reactie gehad van de curator. Wij hebben ongeveer 20 keer gebeld en tevens gemaild.

Wij vinden dit gehele traject werkelijk een aanfluiting en een schande. Te meer daar wij serieus met de materie zijn omgegaan. Je zou kunnen vermoeden dat er een vooropgezet spel gaande is en partijen weglopen met een koopje.
Dit is tekenend voor de cultuur binnen de grafische industrie.
Ik wens iedereen veel succes in de toekomst en hoop dat iedereen een baan vindt.

EBb legde dit relaas voor aan curator Jongepier. Hij reageerde per mail:

“Direct na mijn benoeming heb ik datarooms laten inrichten. Geïnteresseerde partijen konden na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring financiële informatie van het betreffende bedrijfsonderdeel bestuderen Alle partijen ontvingen daardoor van de boedel dezelfde informatie.

Vervolgens kon voor een bepaald tijdstip een indicatieve bieding worden uitgebracht. Met partijen die een serieuze bieding hadden gedaan is verder gesproken. Het behoud van arbeidsplaatsen laat ik hierbij zwaar wegen. Naar mijn beste weten hebben partijen met biedingen die onvoldoende aanknopingspunten boden daarvan bericht gekregen. De reactie die u mij toezond kan ik dan ook niet plaatsen. Omdat de mededeling anoniem is kan ik de vermeende gang van zaken ook niet verifiëren.”

(* de biedende partijen die in dit bericht aan het woord komen zijn bij EBb bekend)

8 reacties aan“Toch nog bod uitgebracht. Nooit meer iets gehoord.”

 • Jacco

  De curator dient vooral de belangen van de schuldeisers te behartigen; hoe kunnen de schulden zoveel mogelijk voldaan worden. Als hierbij werkgelegenheid kan worden gespaard is dat hooguit mooi meegenomen.
  En wees eerlijk; ook je trouwe klanten zoeken een drukker die op tijd kan leveren. Dat kunnen jullie momenteel niet (is nl. vrij lastig zonder papier) en dus gaan zij naar andere drukkers. Geloof niet teveel van de mooie verhalen die jullie worden voorgehouden. Het is over en uit voor Thieme!

 • Thiememedewerker

  Dit verhaal bevestigd alleen maar het gevoel dat bij mij leeft, mijn vertrouwen in de curator is tot een dieptepunt gezakt, vermoed, zonder bewijs, een dubbele agenda!
  Maar aan ons zal het niet liggen, wij zullen doorbuffelen totdat we naar huis gestuurd worden, samen met onze trouwe klanten hopen we, wat in twee weken is vernield, na een overname te kunnen herwinnen.

 • nu nog thieme medewerker

  het werkt niet motiverend……

 • nu nog thieme medewerker

  precies…..wij draaien ook nog steeds…in het begin had ik nog hoop op een snelle doorstart,er werd en wordt nog steeds gezegd dat er bieders zijn.
  ik zelf vindt het te lang duren,voor wie staan we eigenlijk te werken?

  • Een thieme medewerker

   Uit eindelijk staan we er natuurlijk voor ons zelf maar op de 2e plaats ook voor die klanten die ons nog steeds steunen en vertrouwen in ons hebben.

   • Appie

    Zolang er doorgedraaid wordt blijft de tent “verkoopbaar”. Dat het zo lang duurt is een slecht teken…..als iemand erin stapt maar afwachten of je “voor je zelf” hebt doorgebuffeld…..

 • Een thieme medewerker

  Ik snap er allemaal niks meer van.
  Wij werken maar door en horen niks alleen maar dat er bieders zijn. Ook is er bij ons nog geen een klant gaan lopen omdat we werkelijk het zweet uit onze naad lopen voor onze klanten die wij al jaren behandelen en nog steeds werk bestellen. Ik heb het idee dat wij aan het lijntje gehouden worden en dat alleen om de banken te spekken. Wij willen nu wel eens duidelijkheid (bijv. zijn er nog wel bieders en wat willen die (leegplukken of echt doorstarten)We hebben nog steeds werk en zullen dus ook niet opgeven vooral omdat wij nog steeds er van overtuigd zijn voor een goed bedrijf te werken (zeker omdat wij positief draaien)en wat die van der kalen uitgevreten heeft kunnen wij als werknemers niks aan doen het enige wat wij willen is een baan zodat we weer geld krijgen voor eten en onderhoud.
  We hopen dat er nog snel word onderhandelt want hoe lang kunnen wij onze klanten behouden als dit allemaal nog langer gaat duren.

  Groeten een bezorgde medewerker

 • joris

  Ook bij de vorige Thieme faillissementen in februari heeft de curator veel kostbare tijd verloren laten door niet met geinteresseerde partijen te willen praten.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.