Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

2 oktober, 2010, 7:56 pm | 2 reacties

Noodzaak groepsvorming nul

Weekendoverpeinzing

door Peter Luit:

Grafische groepen – de efficiency is ver te zoeken, kostenvoordeel zeer gering

“Grafische groepen waren ooit een fenomeen om economische tegenslagen tegen te gaan. Schaalgrootte voordelen moesten resulteren in kostenreductie op het gebied van verkoop, administratie, innovatie en inkoop.

Veel groepen die de grafische industrie de afgelopen decennia heeft gekend, hebben inmiddels het veld geruimd. De voordelen die aanvankelijk werden verondersteld, werden teniet gedaan door een te zwaar belast hoofdkantoor met vele ‘concern directeuren’ met hoge salarissen, bonussen en (te) dure auto’s.

In de afgelopen maanden stond vooral Thieme in de schijnwerpers. Ex-topman van der Kalle ruimde het veld, maar liet volgens velen een puinhoop achter. De groep gaat als geheel failliet.
Een curator zal voor afzonderlijke kansrijke bedrijven een beperkte doorstart regelen. Dus blijven er uiteindelijk gewoon weer een paar bedrijven over met een betrokken eigenaar – en verder geen externe niet betrokken aandeelhouders – die dagelijks leiding geeft aan een bedrijf en zelf voelt hoe de geldstromen werken.

Automatisering heeft de noodzaak tot groepsvorming inmiddels gereduceerd tot nul. Groepsgroottes brengen geen kostenvoordelen meer, op welk gebied dan ook. Sterker nog, het centraliseren van veel taken legt de lokale dynamiek lam. Ook bij Thieme werd er alles aan gedaan om de drukkerij bedrijven te laten verworden tot slechts ‘fabrieken’. Verkoop, prepress en orderadministratie werden per groep bedrijven geklusterd. Het werk werd zonder enige betrokkenheid ‘neergelegd’ bij de drukkerij waar op dat moment capaciteit was of om een één of andere technsich argument. Maar het gevoel bij de klant en dus bij de opdracht was er al lang niet meer.

Op het hoofdkantoor dacht men het goed te doen, maar de grip op de dagelijkse operatie, die al niet zichtbaar was vanaf menig bureau, werd snel minder. Men zat diep in de cijfertjes, stuurde rapportjes heen en weer wanneer de cijfers niet voldoende waren. Op lokaal niveau trok men zich steeds minder aan van dit ‘hoofdkantoor gedoe’.
En zo kwam een triest einde aan de werkgelegenheid van al die aanvankelijk wel betrokken medewerkers, die nu terecht met de vinger wijzen naar die mannen in pakken en te dure auto’s. Hopelijk slaagt de curator er in om nog een paar ambitieuze ondernemers te vinden in het grafimedia landschap die er met een aantal bekwame vakmensen nog wat van kunnen en willen maken op lokaal niveau.”

2 reacties aanNoodzaak groepsvorming nul

  • Noodzaak groepsvorming nul? Nut samenwerking 100%.
    Ongetwijfeld heeft Peter gelijk als hij twijfelt aan het nut van groepen zoals de Thieme Groep. Daarbij is het wel belangrijk dat het nut van een groep op zichzelf daarmee niet ter discussie moet staan maar vooral de manier waarop de groep wordt vormgegeven. Samenwerking binnen een groep heeft wel degelijk nut als het op de juiste wijze vormgegeven en benut wordt. Zeker in de huidige markt is het van groot belang voor de herstructurering van de grafimedia industrie dat bedrijven met elkaar in gesprek gaan en samenwerken aan het vormgeven van een gezonde industrie. Dat kun je als grafimedia ondernemer niet alleen! Het succesvol bezig zijn met crossmedia concepten is voor een gemiddeld grafimediabedrijf een pittige klus, die in een samenwerkingverband beter uitgewerkt kan worden, of is dat niet jouw ervaring Peter?
    Automatisering maakt samenwerken niet onnodig, voor zinvol automatiseren is een samenwerkingsverband voor veel drukkerijen essentieel. Met elkaar kun je veel meer mogelijkheden creëren dan individueel.
    Wel is het belangrijk dat zwaar belaste hoofdkantoor achterwege te laten en de zelfstandigheid van de samenwerkende bedrijven intact te laten.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.