Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

1 oktober, 2010, 7:47 am | 4 reacties

Surseance voor zes Thieme bedrijven – Bewindvoerder bekijkt toekomst Groep

[update 17:25 uur] Thieme laat weten dat: “De rechtbank van Amsterdam heeft surseance van betaling verleend aan zes vennootschappen vallende onder de Thieme GrafiMedia Groep. Sinds de verlening is de benoemde bewindvoerder samen met de directie de gehele dag in overleg geweest met een aantal partijen die geïnteresseerd zijn in (onderdelen) van de betrokken ondernemingen. Ook is er gesproken met vertegenwoordigers van FNV-KIEM, CNV, alsmede met de voorzitter van de COR.
Op dit moment ligt de prioriteit van de directie en de bewindvoerder bij de salarisbetaling van de circa 900 medewerkers. Het is de verwachting dat daar nadere mededelingen over kunnen worden gedaan in de loop van dinsdag. Tevens wordt ernaar gestreefd om die dag een update te kunnen geven over de stand van zaken.”

*

[update] “Eerste twijfel bij bericht” – een analyse door branchewatcher Hans Schoolenberg (Buitendijks & De Kwelder): lees onderaan verder.

*

Thieme op Teletekst

Gisteren kwamen in Almere de directeuren van de Thieme Grafimedia Groep bij elkaar en vanmorgen vroeg is het nieuws ook aan de circa 900 medewerkers bekend gemaakt: er wordt voor zes van de ongeveer dertig bedrijven die de groep nog telt surseance aangevraagd.

Het gaat om Thieme Print 4U Apeldoorn, Thieme Rotatie Zwolle, Koninklijke De Swart in Den Haag, PlantijnCasparie Zwolle (dat sinds oktober 2009 Thieme MediaCenter Zwolle wordt genoemd), Media Business Press in Capelle aan de IJssel en Thieme MediaCenter Rotterdam. Een te benoemen bewindvoerder zal de mogelijkheden voor een eventuele doorstart onderzoeken.

Vandaag staan de persen in de surseance-betreffende drukkerijen vanwege ‘bodemverhuur’ stil – op kantoor wordt wel gewerkt. Drukkerijmedewerkers die niet tijdig konden worden ingelicht stonden daardoor vanmorgen voor een ‘dichte deur’. Naar verwachting kan er maandag weer worden geproduceerd.

Herman Hovestad maakte het besluit vanmorgen officieel bekend:

“Deze stap was helaas noodzakelijk en de enige optie. Het is een grote klap voor alle betrokken medewerkers, klanten en leveranciers. De gehele grafische markt staat ook dit jaar nog onder druk. Naast overcapaciteit en prijsdruk hebben we nog steeds te maken met een ingezakte vraag. Sinds februari jl. is er binnen de Thieme Groep keihard gewerkt aan een herstructurering. We hebben in dat proces grote slagen gemaakt. Helaas zijn de met name in het verleden opgebouwde schulden en verliezen met daaroverheen de traditioneel zwakke zomer dusdanig, dat de opgaande lijn van september niet meer toereikend was.”

“Een doorstart maakt het voor Thieme Groep mogelijk om haar dienstverlening ook in de toekomst te continueren en te voldoen aan huidige en toekomstige klantverplichtingen en verwachtingen. Dat, tezamen met het veiligstellen van de werkgelegenheid voor zoveel als mogelijk medewerkers, staat op dit moment centraal. Intussen doen de medewerkers hun uiterste best om alle lopende orders van klanten uit te voeren en te zorgen voor correcte uitvoering van de dienstverlening.”

Vorig weekend werden geruchten rond problemen binnen het Thieme conglomeraat tegengesproken door bijvoorbeeld oud-directeur Mark van der Kallen op GW.nl: “Niets aan de hand“. En interim directeur Herman Hovestad berichtte op maandagochtend aan de medewerkers per interne e-mail dat Thieme weliswaar ‘niet fit‘ was maar iedereen opriep “de schouders eronder te zetten“. Maar de afgelopen dagen ontving EBb toch weer berichten van betrokkenen, die opnieuw op serieuze problemen leken te duiden:

Men kan wel roepen dat er niets aan de hand is, maar waarom mogen wij dan vandaag niets bestellen bij onze leveranciers en horen we morgen (vrijdag) wel waarom?” (‘Koos’ – bij EBb bekend)

Dat antwoord is er nu, maar de onzekerheid blijft – aldus het bericht van de Thieme Groep vandaag: “In overleg met de door de rechtbank toegewezen bewindvoerder zal bekeken gaan worden wat er met de overige bedrijven gaat gebeuren. De bewindvoerder verwacht binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst.”

*

[update] “Eerste twijfel bij bericht” – een analyse door branchewatcher Hans Schoolenberg (Buitendijks & De Kwelder):

“Als je dat stukje leest staat het erg toch eigenlijk net weer verkeerd. Er wordt geïmpliceerd dat er met de anderen niets  aan de hand is.  Maar wat is in godsnaam de rechtsgrond dat de bewindvoerder in 6 surseance bedrijven ook naar de anderen gaat kijken. Er kan natuurlijk staan dat er voor 6 surseance en voor de rest faillissement wordt aangevraagd.
De 6 van de surseance zijn mi de wat sterkere bedrijven uit de groep.”

4 reacties aanSurseance voor zes Thieme bedrijven – Bewindvoerder bekijkt toekomst Groep

 • rob

  Wat een schamteloze vertoning. Dit traject wordt ingezet om te zorgen dat straks wederom erg goedkoop kan worden doorgestart. Bij monde van Mark van der Kallen moet er juist capaciteit verwijnen uit de markt. Dit geldt ook voor Thieme.

  Tevens is het erg bijzonder dat de aanbestedingen blijven liggen bij Thieme (terwijl financiele stabiliteit, surceance etc juist reden zijn om op te zeggen) en dat er nog aanbestedingen worden gewonnen. Laten wij dit maar als erg toevallig betitelen.

  Ik ben erg benieuwd wie doorstart maar ik heb begrepen dat er al een koper is en dit al is afgekaart. Daarbij worden oud bestuurders genoemd.

  Men zou een soap moeten maken over dit bedrijf.

  Sterkte aan alle medewerkers die niet juist zijn voorgelicht door de bestuurders/directie.

 • […] Surseance voor zes Thieme bedrijven – Bewindvoerder bekijkt toekomst Groep [update 17:25 uur] Thieme laat weten dat: “De rechtbank van Amsterdam heeft surseance van betaling verleend aan […] […]

 • Vraagtekens

  Zes bedrijven starten door op kosten van de maatschappij en de overige bedrijven zijn voor het einde van het jaar failliet.

  Wordt het niet gewoon eens tijd om te zorgen dat de capaciteit uit de markt verdwijnt en zo de nu nog gezonde bedrijven een kans op overleven te geven.

  Opnieuw een klap voor zoveel toeleveranciers

 • Gerrit Riezebos

  ‘Een doorstart maakt het voor Thieme Groep mogelijk om haar dienstverlening ook in de toekomst te continueren en te voldoen aan huidige en toekomstige klantverplichtingen en verwachtingen. ‘

  Ik ben erg nieuwsgierig hoe omgegaan wordt met de verplichtingen aan de leveranciers.En welke bedrijven er dan om gaan vallen als deze bedrijven kunnen/mogen doorstarten. We zien tenslotte meer en meer informatie in eentje en nulletjes door de lucht, door glasvezelkabels en koperdraadjes snellen. Zoals ooit de zadelmakerijen verdwenen omdat het transportmiddel van de mens veranderde van paard naar auto, zo zullen drukkerijen verdwijnen omdat het transportmiddel van informatie veranderd van papier naar internet e.d.
  Het zou van meer gevoel voor realiteit getuigen als de omvallende bedrijven geholpen worden hun zaken af te bouwen waardoor gezonde bedrijven een steviger fundament onder hun bedrijf kunnen slaan, dan om capaciteit in de lucht te houden voor producten die niemand – althans steeds minder mensen – willen hebben of nodig hebben.
  Natuurlijk is het treurig voor de mensen die een mooi vak hebben geleerd. ZIj zijn vooral de dupe van toenemende digitalisering in de communicatiemarkt. Behoud van werkgelegenheid is een mooi streven, maar niet in een deel van een grafische branche die ophoud te bestaan.

  Dus wat mij betreft, zorg dat de leveranciers worden betaald, zorg dat er goede regelingen voor de medewerkers (omscholing, financiële ondersteuning) worden getroffen, gun de belasting ook nog een graantje, maar laat de gezonde bedrijven het restant werk oppakken dat bij deze bedrijven nog ondergebracht was.
  Van de vele honderden zadelmakerijen in de negentiende eeuw zijn er nog maar tientallen over. Dat is ons voorland. Laten we daar nu eens niet ons kop voor in het zand steken.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.