Zaterdag verscheen in het FD een artikel over een bezoek van de Arbeidsinspectie aan een ‘niet nader te noemen binderij’ (die eerder dit jaar failliet ging en onder een andere naam in het midden van het land een doorstart maakte – de naam laat zich door branchegenoten waarschijnlijk niet moeilijk raden…).
Onder de kop
‘Als die veiligheidskappen de volgende keer weer openstaan, leg ik de boel plat’
blijkt al snel dat de binderij niet zonder reden op het lijstje van de controleur staat: “Drie jaar geleden is er een ongeluk geweest. Een uitzendkracht raakte bekneld en verloor het topje van zijn vinger bij een papiersnijmachine.” Maar de situatie was volgens het artikel in de hele branche zorgwekkend, zo bleek uit onderzoek door de Arbeidsinspectie: “Drie jaar geleden bleek dat er veel mis was met de veiligheid bij drukkerijen en binderijen. Daarom nu een vervolg.”
Via twitter ontving ik de opmerking:
“Dat men streng is, oke. Maar waarom juist dit bedrijf in het FD? Zal toch niet representatief zijn denk ik dan.”
Dat zocht ik voor de zekerheid even na, in de “ Inspectieproject A774 – Grafimedia 2006 -Inspectieproject naar het veilig werken met gevaarlijke stoffen en machines in drukkerijen“:
“In totaal zijn 750 drukkerijen geïnspecteerd. Het ging hierbij om 652 offsetdrukkerijen, 85
zeefdrukkerijen en 7 drukkerijen waar volgens beide principes werd gedrukt. De inspecties hebben
plaatsgevonden in de periode oktober 2006 tot en met januari 2007.
Driekwart van de geïnspecteerde drukkerijen bleek niet in orde te zijn.”“Met name het ontbreken van goede afscherming van bewegende delen
en beveiligingsinrichtingen waren aanleiding tot het geven van waarschuwingen en het stilleggen van
machines. Er zijn ook relatief veel waarschuwingen gegeven voor het ontbreken van een
blootstellingbeoordeling vluchtige organische stoffen (VOS). (…) Chemische veiligheid (de opslag van gevaarlijke stoffen en explosiegevaar) is een aandachtpunt voor de sector, niet alleen in de zeefdruk maar ook in de offset.”
Het valt dus nog maar te hopen dat het artikel in het FD niet representatief is voor de situatie in 2010…
Geef een reactie