INGEDE is niet overtuigd door de claim van de Digital Print Deinking Association (DPDA) dat, in tegenstelling tot wat de ontinktspecialisten van INGEDE (die Internationale Forschungsgemeinschaft Deinking-Technik) stellen, inkjetdrukwerk wel degelijk goed valt te ontinkten.
“DPDA represents only a small (but powerful) part of all digital printers. Many others are more cooperative than the DPDA members and rather invest in advances than in costly pr battles with questionable claims that seem to be intended to greenwash their products but lack sufficient scientific relevance.” (Axel Fischer, INGEDE)
Eigen tests door de DPDA (een samenwerkingsverband tussen printerleveranciers Kodak, HP, Océ en InfoPrint), die afwijken van de door de recyclingindustrie gehanteerde testmethode, zouden dat hebben aangetoond.
Op mijn column in vakblad Graficus over dit onderwerp, waarin ik mij ook afvroeg waarom INGEDE nog niet had gereageerd op de bewering van DPDA, stuurde Axel Fischer (INGEDE) een uitgebreide reactie:
‘Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen. Ten eerste is bleken iets heel anders dan ontinkten. (…) Het lijkt erop dat de DPDA de papierindustrie de rommel van de inkjetleveranciers wil laten opruimen.’
Fischer bestrijdt ook de conclusie van de DPDA dat de door INGEDE gebruikte testmethode voor ontinkten (‘Methode 11’) niet geschikt is voor inkjet:
‘Een andere, eenvoudigere interpretatie zou zijn dat deze inkten niet ontinktbaar zijn.’
Lees de volledige (Engelstalige) reactie van INGEDE op mijn column in Graficus.
INGEDE heeft inmiddels ook een officieel persbericht gepubliceerd, onder de (nogal onderkoelde) kop:
‘INGEDE welcomes necessary research activities
towards deinkability of inkjet printed paper ‘
Eerder al reageerde ook Xerox Nederland op mijn Graficus-column. Het verweet de DPDA ‘stemmingmakerij’ rond ontinkten:
“In plaats van de hand in eigen boezem te steken proberen ze nu het ontinkten-probleem door te schuiven naar de papierfabrieken”
(lees hier de volledige Xerox-reactie)
Geef een reactie