[update 24 augustus 2010] Investeringsmaatschappijen Value8 (geleid wordt door voormalig VEB-voorman Peter Paul de Vries) en Solo Capital hebben met de curator van Buhrs een akkoord bereikt over een doorstart.
*
[Update 23/07/10] Buhrs is failliet. Volgens het NHD “bleef curator Michel Moeijes tot aan het eind van donderdagmiddag [22/07] hopen dat de Zaandamse onderneming zou worden overgenomen. Maar die hoop bleek ijdel. Van de vijf serieuze gegadigden bleef er uiteindelijk één over. En die durfde de beslissing niet te nemen.”
Het Zaanse Buhrs, specialist in mailing- en fulfillmentapparatuur, heeft voor enkele bedrijfsonderdelen uitstel van betaling aangevraagd. Ondertussen draait de onderneming gewoon door en wordt gewerkt aan een kapitaalinjectie door een investeerder. Op de homepage van de website vraagt het bedrijf klanten om begrip voor eventuele vertraging bij levering van apparatuur.
De directie lijkt echter optimistisch over het vervolg:
“In 2008 and 2009 Buhrs generated substantial losses, but 2010 year-end forecast is profitable. Order intake YTD 2010 compared to same period last year is up 25%.“
Op de website van Graficus maakt eigenaar Joost van der Klooster duidelijk dat het om een financiële herstructurering van de holding gaat:
“Er is om tactische redenen gekozen voor een surseance van betaling.”
Curator Moeijes zegt in het Britse vakblad PrintWeek:
“For the past month the Buhrs management was trying to negotiate to sell the company to a strong financial partner. However, when this did not lead to any result, the bank ceased all credit facilities because it was concerned it could be held liable for downpayments made by Buhrs’ customers for machinery.”
Van der Klooster vertelde in maart van dit jaar in het Financieele Dagblad uitgebreid over de moeilijke situatie bij Buhrs: ‘Wij hebben als eerste in Nederland gebruik gemaakt van de nieuwe Garantie Onderneningsfinanciering‘ (FD: een lening onder gedeeltelijke staatsgarantie, bedoeld om de kredietverlening aan het bedrijfsleven weer op te gang te brengen). Het management investeerde bovendien zelf 2 miljoen euro om huisbankier ABN Amro aan haar zijde te houden, aldus Van der Klooster.
Opvallend detail – in het kader bij het FD-artikel wordt vermeldt: “Duitse tak ITM bedient een grote markt en is solvabel“. Toch is nu ook voor dit onderdeel surceance van betaling aangevraagd.
Geef een reactie