Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

23 juni, 2010, 9:27 pm | 1 reactie

Dan Maar Ander Thieme Nieuws

[update 03/07/10] CNV Media: ‘Van der Kallen heeft er een zooitje van gemaakt!’

[update 24/06/10] Thieme stelt dat sociaal plan beschikbaar is. FNV KIEM spreekt dit echter tegen.

[update 24/06/10] Persbericht Thieme: ‘Herstructurering kost tot eind 2011 nog 200 banen’

Graficus: 'Wilde geruchten over Thieme'

Ondanks de vandaag (23/06) op gang gekomen geruchtenstroom (vakblad Graficus sprak aan het einde van de dag zelfs van Wilde Geruchten – maar dat bericht lijkt alweer van de website verdwenen) rond de Thieme Grafimedia Groep is er vooralsnog geen officieel nieuws te melden. Onder het inmiddels vertrouwde ‘Bel ons niet, wij bellen u’ worden berichten over de vandaag gehouden personeelsbijeenkomst en de aangekondigde drukkerijsluitingen en ontslagen ontkend noch bevestigd.

Toch is er, met dank aan Google, nog wel wat Thieme-nieuws te vinden. Zo blijkt bijvoorbeeld in maart nog “een zware rotatiedrukpers, afkomstig van een andere Thieme vestiging”, naar Thieme Almere te zijn verplaatst. Het Almeerse TKT Projects & Engineering begeleidde het project. TKT spreekt in haar projectleaflet van een KBA drukpersmachine die van de vestiging in Amsterdam naar Almere moest worden verplaatst en doet er in haar laatst verschenen TKT Nieuwsbrief verslag van:

“(…)in het voormalig papiermagazijn van de drukkerij [is] een compleet nieuwe betonput aangelegd. Zonder versterking van de bestaande vloer zou de ruim 53 ton zware drukpers door de vloer zijn gezakt.
Binnen het korte tijdsbestek van 10 weken heeft TKT de vergunningsaanvraag bij de gemeente Almere en de engineering voor de uitvoering van het project gerealiseerd. Om de betonput aan te kunnen leggen diende de huidige vloer opengezaagd en onderheid te worden. Het onderheien vond inpandig plaats. Dit was geen sinecure aangezien de produktie in de drukkerij ongestoord door moest kunnen draaien.
Inmiddels is de nieuwe drukpers op zijn fundament geplaatst en zijn de laatste afstellingen en tests gedaan. Naast het aanleggen van de betonput als fundament voor de machine, heeft TKT ook een aantal bouwkundige voorzieningen verricht om de logistieke stromen rond de nieuwe machine straks optimaal te laten verlopen.
Willem Kentie Facilitair Manager van Thieme Almere:
“Het was een belangrijk project voor ons. Wij zijn bezig om het aantal drukkerijen terug te brengen en ons te concentreren op onze core-business. Doordat we vanuit minder lokaties gaan werken hebben we verschuiving in machines. De betreffende pers in dit project is een ruim 53 ton zware drukpers. Het was een complex project en ik moet zeggen dat TKT dat altijd uitstekend op pakt. TKT heeft het hele project turn-key uitgevoerd, wij hebben er nauwelijks omkijken naar gehad. TKT neemt de zorgen uit handen en is ook nog eens zeer creatief als het gaat om een goedkope adequate oplossing.”

[update 24/06/10] Er blijken hier, volgens reacties op Twitter (waarvoor dank!), twee verhalen door elkaar te lopen.Wat de leaflet van TKT betreft: “de verplaatste pers was een KBA R105. Deze was net geplaatst en moest ruimte maken voor de integratie van zusterdrukkerij” en “Het was trouwens in maart 2009“. En over de TKT Nieuwsbrief: “De foto’s zijn trouwens van Komori SP40 die vanuit Thieme Nijmegen naar Almere verplaatst is. (na faillissement).”. Bovendien: “By the way; het zijn beiden vellenpersen

En op de website van Thieme drukkerij Roos en Roos vermeldt het “Laatste Nieuws” op 1 juni de invoering van nieuwe Thiemegroep e-mailadressen:

De oude “@roosenroos.nl” adressen blijven tot 31 augustus 2010 in gebruik.”

Inmiddels lijkt echter ook het voortbestaan van Roos en Roos als drukkerij onzeker.

Na de in februari aangekondigde reorganisatie en de aanstelling van interim-manager Herman Hovestad is er door het bedrijf nauwelijks meer gecommuniceerd over de aanpak en de voortgang van de strategische heroriëntatie: de laatste mededeling betreft het behoud van 58 arbeidsplaatsen. Afspraken met de vakbonden werden terzijde geschoven en alleen de doorstart van Thieme Amsterdam en het faillissement van Zuidam deden nog wat stof opwaaien.

1 reactie opDan Maar Ander Thieme Nieuws

  • Jaap Roos

    De mede-oprichter van Roos en Roos, mijn vader, is – naar blijkt achteraf – gewoon om de tuin geleid. Zijn bedrijf is naar verluidt gewoon “leeggevreten”.
    Maar goed dat hij het faillissement niet heeft meegemaakt.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.