Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

31 mei, 2010, 8:57 pm | 1 reactie

Ontinkjetinkten

Ik kom nu ineens overal, op allerlei websites, een persbericht  van de Digital Printing Deinking Alliance (DPDA) tegen, over de goede resultaten van een onderzoek naar het ontinkten van met inkjet bedrukt papier.

Helaas kan ik de bron van het persbericht niet achterhalen Het persbericht werd op 17 mei door PR-bureau DuoMedia in opdracht van DPDA verstuurd (DPDA heeft kennelijk geen eigen website), maar het valt me op dat bijvoorbeeld INGEDE (die Internationale Forschungsgemeinschaft Deinking-Technik) er met geen woord over rept.

De DPDA werd in 2008 opgericht door InfoPrint, HP, Kodak en Océ, nadat INGEDE tijdens drupa 2008 alarm sloeg over de oprukkende inkjet technologie: inkjetdrukwerk zou, ‘als een rode sok in de witte was’, het recyclen van oud papier compleet ontregelen omdat het slecht te ontinkten zou zijn.

De verenigde inkjetprinterfabrikanten sloegen de handen ineen om aan een oplossing te werken, en zie: net voor Ipex was daar het eerste positieve resultaat. Volgens het nu overal gepubliceerde persbericht komt het er, kort gezegd, op neer dat het volgens onderzoek van het Franse Centre Technique du Papier (CTP) in Grenoble allemaal best meevalt met dat ontinkten. Bovendien:

We estimate that production inkjet’s market share of total graphic printing is less than 1% today. Based on the projected growth rates of inkjet printing, we anticipate the deinking industry is capable at current volumes and that we have a few more years to jointly develop the appropriate technologies of paper, ink and deinking methods to ensure good deinking performance if and when the need arises.

Waarna DPDA het nut van de testmethode (“Methode 11“) van INGEDE direct ook maar in twijfel trekt:

Method 11 may not be appropriate for all aqueous based inks, since the test is primarily a single step flotation test. With dye based inks, there is no ink particle to float, hence the futility of trying to meet this requirement.”

Het is opvallend dat INGEDE nog helemaal niet heeft gereageerd op deze bevindingen, terwijl het bijvoorbeeld tijdens drupa direct reageerde op valse milieuclaims van printerleveranciers (‘Incorrect claims in HP brochure at “drupa”). Aan de vooravond van Ipex 2010 publiceerde INGEDE wel een persbericht over de ‘goede ontinktbaarheid‘ van de nieuwe Xerox inkjettechnologie en de nieuwe FujiFilm Jet Press 720. Het memoreert verder dat de Web T300 inkjetpers van HP, zoals gepresenteerd tijdens drupa 2008, weliswaar volgens eenzelfde principe werkt als de Jet Press van FujiFilm maar dat het drukwerk van de tijdens Ipex onthulde Web T200 nog niet aan de INGEDE criteria voldoet.

In een aanvulling op het persbericht voegt INGEDE bovendien nog toe:

Also before IPEX 2010, IMPIKA claimed that the iPress 2400 inkjet printer’s “inks are compatible with the most recent deinking techniques”. INGEDE is not aware of any deinking tests with IMPIKA. Also, IMPIKA has not answered INGEDE’s repeated questions regarding this point. There is no reason to believe that especially dye based inks might be deinkable without any pre-treatment of the paper.’

Over het DPDA-onderzoek vooralsnog geen woord…

1 reactie opOntinkjetinkten

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.