Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

18 mei, 2010, 7:45 am | 3 reacties

IPEX 2010

[update 14-06-2010] Handig: alle edities van de dagelijkse Ipex Daily beurskrant nu online beschikbaar

###

Ik blog deze week vanuit Birmingham over Ipex:

[25 mei 2010]

Meer dan 50.000 bezoekers

See you in 2014!


De Ipex-achtdaagse is afgelopen en de organisatie weet het zeker:PRINT IS BACK IN BUSINESS”.

Met de ruim 50.000 bezoekers evenaart Ipex de editie van 2006, al is het percentage internationale bezoekers wel toegenomen.

[21 mei 2010]

Tussenstand

De Groot tekent voor een pers bij Mr. Komori

Na drie dagen Ipex staat de teller op 35.000 bezoekers en de beursorganisatie juicht (in kapitalen): “STRONG INTERNATIONAL TURNOUT AND BUSINESS DEALS AT IPEX SIGNAL NEW PERIOD OF INDUSTRY OPTIMISM“. Ter vergelijking: de beurs trok in 2006 in tien acht dagen tijd (netto) 52.000 bezoekers.

Meer dan de helft is afkomstig van buiten het Verenigd Koninkrijk, en Nederland staat met Frankrijk, Duitsland, China en Rusland in de top 5.

Vandaag investeerde drukkerij De Groot in een vijfkleuren Komori Lithrone S29 met lak om de groeiende stroom web-to-print orders aan te kunnen.

[20 mei 2010]

De hallen in

Na een korte nacht vandaag een lange dag door de beurshallen gelopen. Net als gisteren was het vandaag lekker druk met veel Nederlanders dankzij de Graficus/Canon Ipex-vlucht, maar officiële bezoekersaantallen ontbreken nog (daar moeten er straks overigens zeker 10 van af worden gehaald, want dat ben ik – ze scannen me bij elke entree opnieuw). De dag eindigde met een mooi begin: drupa 2012 is begonnen met aftellen – nog maar 713 dagen, en dan gaan de deuren in Düsseldorf alweer open!

[19 mei 2010]

Op TV!

Paneldiscussie op Océ-tv (vlnr. Ed Boogaard, Ton Rombout en Marco den Engelsman)

Zowel Océ als Kodak zenden live Ipex-beelden uit via internet. Voor de camera’s van Océ-tv en Kodak K-Zone vinden de hele dag door interviews en discussies plaats. Vanmorgen zat ik met collega’s Marco den Engelsman en Ton Rombout bij Océ op de praatstoel, en vanmiddag mocht ik bij Kodak aan tafel. Leuk om te doen – straks ga ik even kijken wat ik eigenlijk allemaal heb gezegd (update: nooit meer applications zeggen!). Ik zag net wel al een eerste quote via Twitter rondgaan:

@OceAtIPEX Interview @edboogaard at the Océ stand: “In our industry you need to be green; digital printing has many answers to that”

[19 mei 2010]

Canon en Oce

Canon beloofde vanmorgen meer informatie over de overname van Océ door Canon. Er bleek echter weinig nieuws te vertellen. Over hun gezamenlijke toekomstplannen willen ze nog niks kwijt. Hoewel Canon inmiddels 90 procent van de aandelen in Océ bezit, spreekt het nog steeds over ‘partner Océ‘. Tijdens Ipex wordt alvast een Canon printer aangestuurd door de Océ workflow, en er staat een Océ printer op de Canon stand, maar verder lijken de plannen nog niet uitgewerkt. Of zou Océ’s Rokus van Iperen daar morgenochtend tijdens zijn persconferentie meer over mogen vertellen?

[18 mei 2010]

Xerox in inkjet

Xerox's “Supercharged” Continuous Feed Production Inket Technology

Xerox

Xerox onthulde vanmiddag een demonstratiemodel van haar inkjetrotatiepers. Ik heb de pers nog niet zien draaien, maar er zijn op de stand wel afdrukken te bewonderen. Ga ik nog even goed naar kijken, maar nu eerst richting HP voor de laatste onthullingen…

[18 mei 2010]

Ipex open

Antonio Perez (Kodak)

Kodak trapte Ipex vanmorgen af met de eerste persconferentie, die vooral bedoeld was voor de officiële presentatie van de Prosper inkjetrotatiepers. CEO Antonio Perez was speciaal uit de VS overgevlogen om het lintje door te knippen. Ik ga hem straks interviewen voor Graficus.

De eerste editie van de beurskrant Ipex Daily opende vandaag met een primeur: HP blijkt een kleiner broertje van de grote T300 inkjetrotatiepers te hebben ontwikkeld. Deze T200 is en 52 cm brede versie (‘2 up’), in zwartwit of full colour. Vanmiddag volgt een nadere toelichting op deze ‘technologiedemonstratie’.

[17 mei 2010]

Heidelberg: ‘Digitaal printen is te veel gehyped’

Heidelberg trok vandaag tijdens haar Ipex-persconferentie een streep in het zand: het moest maar eens afgelopen zijn met al die verhalen over de verloren strijd van offset tegen digitaal printen.

CEO Bernhard Schreier stelde: ‘Het volume in digitaal printen blijft ver achter bij het offsetvolume. En de voorspelde trend richting gepersonaliseerd drukwerk op basis van variabele data is niet van de grond gekomen.’ (Lees verder op graficus.nl)

[17 mei 2010]

Voorproefje

Een eerste rondje door de hallen:

Konica Minolta's impressie van een aswolk?

FujiFilm: Gutenberg would have been proud

Godmiljaar....!

[17 mei 2010]

Press

Persconferenties gaan vandaag al van start

[16 mei 2010]

“Eerste ‘iPad’ kwam uit Coventry”

Husky (1981) voorloper van iPad (2010)?

Zag ik vanavond op de bushalte in Coventry hangen:

Did you know that Coventry company DVW designed and manufactured the world’s first rugged handheld computer.

De “Husky“, uit 1981!

Wist ik niet.

We zullen vast nog veel horen over de iPad, deze iPex.

[16 mei 2010]

Birmingham Airport gesloten

Het is gelukt om met een van de laatste vluchten vanaf Schiphol toch nog vandaag Birmingham te bereiken! Terwijl KLM vanmiddag haar vluchten al annuleerde, vloog bmibaby gewoon het Kanaal over. Een uur na de landing werd al het vliegverkeer op Birmingham Airport alsnog stilgelegd vanwege de IJslandse aswolk.

Tussen de honderden passagiers (ook afkomstig van zo’n 30 extra vliegtuigen die naar Birmingham uitweken) die lange rijen voor de douane vormden zag ik al enkele bekende ‘Ipex gezichten’ – maar ik ben benieuwd hoe dat morgen gaat als de stroom Ipex-gangers op stoom moet komen. De Ipex-organisatie wijdt een speciale pagina op de Ipex website aan de reisproblemen: behalve de aswolk dreigt ook een staking bij British Airways.

ABC Motel (Coventry)

Inmiddels ben ik per trein aangekomen in Coventry en heb ik mijn onderdak gevonden: het ABC Motel. Morgenmiddag staan al de eerste persconferenties op het programma: lunchen bij Fujifilm en de nieuwe Jet Press 720 B2 inkjet vellenpers, daarna op de thee bij Heidelberg.

[16 mei 2010]

Aswolk hindert Xerox Congres

Asverwachting voor vandaag (The Met Office)

De IJslandse aswolk dreigt roet in het eten te gooien voor Xerox. In Manchester staat vanavond en morgen, voorafgaand aan Ipex dat dinsdag de deuren in Birmingham opent, het Premier Partners Congres op het programma.

Deelnemers die vandaag per vliegtuig richting Manchester afreizen krijgen echter te maken met geannuleerde vluchten. Onder hen ook Diederik Chevalier, die per twitter laat weten:

@dwchevalier xerox houdt partner congres in manchester. Dag erna met de bus naar ipex. Wordt stil daar!

Jeroen van Druenen (Jubels Amsterdam) gooide vanochtend snel het roer om:

@jubelsamsterdam flight to Manchester cancelled. Nu via Parijs. Niet leuk.

Vluchten op Manchester zijn geannuleerd

[15 mei 2010]

Voorbereiding Birmingham


Ik reis zondag af richting het NEC in Birmingham om daar een week lang de vakbeurs Ipex op de voet te volgen. Ik doe verslag op EdBoogaardblogt, op twitter en op graficus.nl

3 reacties aanIPEX 2010

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.