Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

16 mei, 2010, 9:51 pm | -

Nieuwe website Graficus.nl ‘netjes maar niet verrassend’

door Peter Luit

Graficus heeft zijn website niet ingericht als een weblog. Wel zijn wat – beperkte – mogelijkheden tot het doorsturen van berichten via sociale netwerken aanwezig . Ook is een eenvoudige RSS link voorhanden.

graficus.png

Vernieuwd: graficus.nl

In zijn algemeenheid is de site netjes opgebouwd. Niet helemaal duidelijk is het verschil tussen ‘home’ en ‘nieuws’, zeker niet als je niet wat verder naar beneden scrollt. Doordat de header van de site blijft staan, is een kleiner deel van het scherm beschikbaar voor content, niet hinderlijk, maar ook niet echt noodzakelijk.

Het ontbreken van een blogfunctie is mijns inziens een gemiste kans. De lezersgroep van Graficus mist ook al een dergelijk mechanisme bij het KVGO. Verreweg de meeste websites over media, communicatie en marketing bezitten tegenwoordig een dergelijke functie en blijken in een grote behoefte te voorzien.

En uitgever Management Media zou zich waarschijnlijk ook nog aardig wat geld hebben kunnen besparen, indien zij zouden hebben gekozen voor een volledig opensource gereedschap, zoals bijvoorbeeld WordPress. Natuurlijk vergt dat wat meer eigen inspanningen, maar die capaciteit is er misschien nu ook wel – deels freelance – gezien de kosten die worden bespaard op het wekelijkse drukwerk.

Leuk is doorblader mogelijkheid van het maandblad, verzorgd door Megazine3, wel jammer dat de zoom mogelijkheid er niet in zit, alleen de kopteksten zijn leesbaar.

De deze week verschenen printuitgave van het maandblad Graficus blijkt qua vernieuwing wel wat verder te gaan dat de website. Nog afgezien van de gepersonaliserde omslag, heeft de nieuwe Graficus meer weg van zusterblad Publish, een mooi stukje opmaak, typografie en beeldverwerking. En op die website is dan de logica te vinden van het gebruik van de diensten van Netsquare, want ook die website heeft dezelfde opbouw. En dan is het wel weer begrijpelijk, misschien dat de uitgever de tweede versie voor Graficus dan wel tegen een zacht prijsje heeft kunnen laten realiseren.

Peter Luit is (cross)media proces/project analist – adviseur

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Nieuw initiatief

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Graphic Means

Herdruk

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.

Hier drukken

In de rubriek ‘Hier drukken’ een willekeurige selectie van grafische bedrijven en hun slogans. (Tips zijn welkom!)

*

press print play

(MediaCenter Rotterdam)

*

“Het kan altijd luxor”

(Drukkerij Luxor)

*

“Drukken draait om aandacht”

(Drukkerij Libertas)

*

‘U krijgt het van Koninklijke De Swart… Swart op wit

(KDS)

*

‘Soms zijn we drukker, vaak zijn we nog veel meer.’
‘Papier is geduldig, wij niet.’

(Thieme MediaCenter Rotterdam)

*

‘Zoveel meer indrukken.’

(Van Noort Printing)

*

‘Drukt bijna alles’

(Drukkerij Polyprint)

*

Van ontwerp tot eindproduct, een drukker waarmee je scoort

(Drukkerij Protocol)

*

Perfect, als goed beter moet!

(Perfect DM Groep)