Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

18 april, 2010, 9:28 pm | 3 reacties

Faillissementsverslag Thieme nog vol vragen

‘Onderzoek naar paulianeus handelen’

Curator mr. W.J.P  Jongepier (Boekel De Nerdée, Amsterdam) publiceerde op 31 maart zijn eerste openbare verslag over de reeks faillissementen, half februari, bij de Thieme Grafimedia Groep. Het lijkt Jongepier af en toe ook een beetje te duizelen:

‘De eerst indruk is dat de activiteiten van de gefailleerde vennootschappen en die van de niet gefailleerde vennootschappen uit de groep niet op eenvoudige wijze zijn te scheiden.’

De curator gaat op zoek naar antwoorden: ‘Paulianeus handelen is ook overigens voorwerp van onderzoek.’

In het eerste faillissementsrapport komen een aantal opmerkelijke vragen en feiten boven tafel, waar curator Jongepier verklaringen voor zoekt. Een selectie uit het in het rapport aangekondigde vervolgonderzoek:

– ‘Bij akte van 12 februari 2010 heeft Offset Beheer de aandelen in Zuidam en Zonen BV verkocht aan Maja Media BV voor een nog nader overeen te komen koopprijs. Op 12 februari 2010 zijn tevens aandelen van Offset Beheer in Chapeau BV verkocht aan Thieme Beheer BV.’ (…) De aandelen Maja Media BV worden indirect door de heer Van der Kallen gehouden. (…) De curator heeft Maja Media BV op 17 maart 2010 verzocht om een nadere toelichting. Deze is nog niet ontvangen. De curator doet voorts onderzoek naar de transactie met betrekking tot Chapeau BV. Paulianeus handelen is ook overigens voorwerp van onderzoek.’

Uiteindelijk aandeelhouder van alle gefailleerde vennootschappen is Thieme Beheer BV. Naar verluidt worden de aandelen in Thieme Beheer voor circa 48% indirect gehouden door de heer Van der Kallen en voor circa 48% indirect gehouden door de heer Groen.’

– ‘Bij een aantal gefailleerde vennootschappen zijn kort voor datum faillissement één of meerdere personen afgetreden als bestuurder. De curator zal onderzoek doen naar deze bestuurswisselingen kort voor datum faillissement.’

– ‘Opmerkelijk is dat medewerkers die in dienst waren bij Direct Mail niet onder het Pensioenfonds voor de Grafische Industrie vielen en werknemers van Facilites wel’, terwijl ze hetzelfde werk deden voor de Den Haag Media Groep.

– Enkele personeelsleden hebben verklaard ‘dat zij korte tijd voor datum faillissement nog in dienst waren bij een Thieme vennootschap die niet failliet is verklaard en in dienst zijn getreden bij een vennootschap die wel is gefailleerd. De curator zal de juistheid van deze meldingen verifiëren.’

– ‘Vermeldenswaardig is dat de optie tot koop van de door Thieme Amsterdam van GE Artesia geleaste Heidelberg Speedmaster zou toekomen aan H.P. Beheer, een door de heer Van der Kallen gecontroleerde vennootschap‘ [waartoe ook, via H.P. Holding, het onlangs failliet verklaarde Molier Specials behoorde; EBb]. ‘De curator zal nader onderzoek verrichten naar de achtergrond en zakelijkheid van deze constructie.’

Opvallend in het rapport is ook de alinea over het feit dat Thieme Beheer en de aan haar gelieerde vennootschappen 49 door de curator ontslagen werknemers een arbeidscontract hebben aangeboden. Een persbericht van Thieme Grafimedia Groep sprak eind februari nog van 58 behouden arbeidsplaatsen.

Uit het rapport blijkt dat de in totaal negen Thieme BV’s die op 16 februari failliet werden verklaard een schuld van meer dan 19 miljoen euro achterlieten. Ruim 11 miljoen euro kwam voor rekening van Thieme Amsterdam, dat een maand later gedeeltelijk werd doorgestart onder de vlag van Stadsauto BV, een aan de voormalig Thieme-topman Mark van der Kallen gelieerde vennootschap, ‘thans geheten Ten Klei Security Printing‘. Van der Kallen trad na de op 12 februari aangekondigde reorganisatie bij Thieme Grafimedia Groep af als algemeen directeur, om zijn taken over te dragen aan interim manager Herman Hovestad.

Onder de schuldeisers bevinden zich, naast banken en leasemaatschappijen, veel collega-drukkerijen en ook binderijen (met soms uitstaande rekeningen van meer dan 100.000 euro). Opvallend afwezig in de gepubliceerde vorderingslijsten blijken de papierleveranciers.

Het volgende verslag van curator Jongepier staat voor 16 juni 2010 op de agenda.

3 reacties aanFaillissementsverslag Thieme nog vol vragen

  • ron

    Is het volgende verslag er al van jongepier over dho

  • Frank Schaafsma

    Kom met elk bericht steeds meer naar voren, vd Kallen is alleen maar er op uit om met allemaal listige constructie geld te verdienen, dat dat mensen mee gemoeit gaan doet hem weinig,daarnaast stil hij zijn drang om sociaal over te komen. Sielige man eigelijk

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.