Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

1 april, 2010, 8:53 pm | -

‘Scandale au Stedelijk’

Scandale au Stedelijk

Een maand nadat Ann Goldstein, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, de plannen voor de nieuwe huisstijl (ondanks ‘veel waardering voor de ontwerper’) naar de prullenbak verwees slaat de vorig jaar geselecteerde Franse grafisch ontwerper en typograaf Pierre di Sciullo terug op de website van zijn bureau Qui Resiste: ‘Scandale au Stedelijk’.

Pierre di Sciullo vraagt zich in zijn vandaag verstuurde nieuwsbrief af: ‘Wie kan nu het Stedeijk Museum nog vertrouwen?’ Hij is verbijsterd over de gang van zaken en de manier waarop Goldstein haar beslissing heeft gecommuniceerd.

Hij stelt keer op keer te hebben geprobeerd eind vorig jaar een afspraak te maken met Goldstein – als dat eindelijk lukt en hij de goedgekeurde ontwerpen presenteert en ook het werk laat zien dat in samenwerking met KesselsKramer is gemaakt, houdt zij zich op de vlakte omdat ze op dat moment nog niet officieel in functie is. Begin februari maakt ze haar beslissing bekend, maar ze weigert Di Sciullo nadere uitleg behalve: ‘J’ai d’autres options pour le Stedelijk‘.

‘Op deze manier spot het Stedelijk Museum met de beslissing van de jury, met al het werk dat al is gedaan en met de ontwerper en zijn team’, stelt Di Sciullo. Hij presenteert een lange lijst van mensen die inmiddels hun steun hebben betuigd, waaronder ook een aantal Nederlandse ontwerpers en typografen, zoals Erik van Blokland.

***

[update april 2012] Er is veel kritiek op het nieuwe logo van het Stedelijk Museum Amsterdam. Ontwerpster Linda van Deursen legt het uit in een interview met AT5:

Ontwerpster Linda van Deursen legt het logo uit in een interview met AT5 (klik voor video)

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.