Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

15 maart, 2010, 7:46 am | -

Tetterode en Plantin samen Benelux organisatie Staples

[update 3 maart 2015] Handelshuis Tetterode komt, maar haar zusterbedrijven van de ‘Printing Systems Group‘ (PSG) waaronder ook Plantin in België, in handen van Heidelberg.

[Het Interim Financial Report First Quarter 2015/2016 van Heidelberg vermeldt: ‘The purchase price for this acquisition was €25,071 thousand and was paid in cash‘]

De persenbouwer heeft daartoe een letter of intent getekend met investeringsmaatschappij CoBe. Die werd in oktober 2013 eigenaar van PSG – toen nog ‘PSD’ genoemd door Staples. Wouter van Dijk, President van PSD zei bij die overname: “Toen we CoBe Capital zijn strategie en visie leerden kennen, wisten wij dat dit perfect paste met onze eigen strategie en deze van veel van onze klanten. Het feit dat ze bedrijven voor lange termijn behouden, is een groot voordeel.”

*

[update 10 oktober 2012] De Unie: “Door het bedrijf Tetterode is weer een reorganisatie aangekondigd. De OR heeft deze week een positief advies afgegeven het personeelsbestand met 25 personen in te krimpen. Na de ‘operatie Marcus’ in 2010 en de vervolgaanvraag in februari van dit jaar is dit de derde in korte tijd.”

*

[update 26 september 2012]

*

[update 19 november 2010] Tetterode en Plantin schrappen 72 banen in aanloop naar de door moederbedrijf Staples nagestreefde samenwerking, die in de eerste helft van 2011 vorm moet krijgen.

*

Te Koop: het Tetterode pand aan de Willem de Zwijgerlaan in Amsterdam

[update 15/03] ‘In Amsterdam wordt enkel kantoorruimte en een kleine showroom voorzien. De showroom van Plantin zal als grote Benelux-toonzaal gaan fungeren.’

Staples, sinds de overname van Corporate Express in 2008 het Amerikaanse moederbedrijf van Tetterode, gaat het bijna 160-jarige Amsterdamse grafisch handelshuis samenvoegen met de Belgische zusterorganisatie Plantin. Volgens een persbericht, dat vrijdag onder embargo aan de vakpers werd verstuurd en pas vanmorgen eerst verscheen op GW.nl, wordt het Tetterode-pand aan de Willem de Zwijgerlaan verkocht en wordt een nieuw onderkomen in Amsterdam of directe omgeving gezocht.

In de vanmiddag verstuurde Nieuwsbrief van het Belgische vakblad Grafisch Nieuws geeft Plantin-directeur Hubert Van Vreckem meer uitleg over de plannen:

‘Het logistieke platform met o.a. het voorraadbeheer en het transport van machines, machineonderdelen en verbruiksgoederen zal vanuit de vestiging van Plantin in Evere worden georganiseerd. In het nieuw te zoeken gebouw in Amsterdam wordt enkel kantoorruimte en een kleine showroom voorzien. De showroom van Plantin zal als grote Benelux-toonzaal gaan fungeren. De opslag en het voorraadbeheer van de occasiemachines wordt ondergebracht bij Plantin’s dochter Grafimat in Deerlijk, waar men over 5000 m² stockageruimte beschikt. De opslag en het voorraadbeheer van de print & display-materialen voor de Benelux, wordt ondergebracht in de gebouwen van de nieuwe divisie van Plantin in Wetteren, waar men beschikt over een bijkomende 1000 m² opslagruimte.’

Specialist in kantoor artikelen Staples

Het persbericht (dat vanochtend nog opvallend afwezig was op de websites van Tetterode, Plantin en Staples, maar inmiddels is gepubliceerd) kondigde aan: ‘Bij de reorganisatie blijven de front office-activiteiten grotendeels ongewijzigd en worden de back office-activiteiten samengevoegd. Dit betekent een afname van het aantal arbeidsplaatsen, het terugbrengen van kosten en een besparing van werkkapitaal. De integratie moet binnen een jaar een feit zijn. Hoeveel arbeidsplaatsen er komen te vervallen is nog niet bekend.’

In het persbericht ontbreekt een reactie van Heidelberg, dat nu haar handelshuizen in Nederland en België ziet samengevoegd. Vorig jaar nog opende Heidelberg tijdens het ‘Power of Print’-evenement bij Tetterode het Amsterdamse filiaal van de Print Media Academy (PMA). Ook Brussel beschikt over zo’n grafisch opleidingscentrum. De ‘actuele trainingsagenda‘ van Tetterode’s PMA Amsterdam loopt nog tot eind maart 2010 – bij de PMA Brussel van Plantin is wel al een ‘Cursusaanbod maart — juni 2010‘ te vinden.

Op 1 januari 2003 verlengde Buhrman, het toenmalig moederbedrijf van Tetterode, de distributieovereenkomst met Heidelberg voor een periode van vijf jaar met de afspraak om die overeenkomst ook na 2008  voort te zetten (met een eventuele opzegtermijn van 18 maanden). Tetterode greep dat bericht aan om geruchten te ontzenuwenals zou Heidelberg het handelshuis volledig willen inlijven, zoals eerder in 2002 met handelshuis Mahez was gebeurd onder de MAN Roland-vlag. In 2007 gingen MAN Roland België en MAN Roland Nederland samen verder als Benelux-organisatie. Halverwege 2008 verruilde manroland haar showroom aan de Amsterdamse Deccaweg voor een ruimte in Amsterdam Zuidoost.

Aan de basis van Plantin staat de “Lettergieterij Amsterdam“, het bedrijf dat door Nicolaas Tetterode in 1851 werd opgericht en later ook zijn naam zou dragen.  Tetterode wilde het handelsgebied uitbreiden naar België, en op 29 april 1911 werd daartoe de “N.V. Etablissementen Plantin/Etablissements Plantin S.A.” opgericht. In september van datzelfde jaar werd het kantoor geopend, gelegen aan de Jerichostraat, de huidige Antoine Dansaertstraat, in het centrum van Brussel.

Het is onduidelijk of Staples ook ingrijpt bij de andere voormalige Buhrmann/Corporate Express grafische handelshuizen in Griekenland, Italië en Spanje: op de website van Staples wordt met geen woord over de reorganisatieplannen gerept.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.