Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

13 februari, 2010, 11:17 am | -

Vijf Thieme bedrijven failliet – Van der Kallen vertrekt

Update 19/02: Uit registers blijkt dat op 16/02 over negen Thieme BV’s faillissement is uitgesproken

Update 17/02: Hovestad komt ‘coherent geheel’ smeden en ‘continuiteit waarborgen’

Ook fans van ADO Den Haag vrezen gevolgen van vertrek van 'suikeroom' Van der Kallen

Nadat tijdens de Vakbeurs in Hardenberg de geruchtenstroom op gang kwam en er vrijdag op Twitter steeds meer berichten verschenen, maakte de Thieme Grafimedia Groep gisteravond het nieuws officieel bekend: het vraagt voor 5 van haar 41 bedrijven faillissement aan. Voor 4 andere bedrijven wordt een koper gezocht. ‘Het is een pijnlijke beslissing, maar noodzakelijk om de gezonde kern van het bedrijf een goede toekomst te geven’, zegt algemeen directeur Mark van der Kallen.

Branche-analist Richard van Hoorn denkt ‘dat de tijd van grote centraal geleide grafische groepen hiermee voorbij is. De coördinatiekosten blijken steeds weer niet op te wegen tegen de schaalvoordelen.’

Van der Kallen kondigde aan terug te treden en maandag het stokje over te dragen aan Herman Hovestad. Interim-manager Hovestad omschrijft zichzelf als ‘een algemeen directeur met sterk commerciële focus; crisis management en turn-around ervaring opgedaan in nationale en internationale (beursgenoteerde) ondernemingen.’

[lees ook: ‘Wie is Herman Hovestad?‘]

[Update 17/02: Hovestad heeft als opdracht ‘een coherent geheel te maken van de bedrijven binnen de groep en zo de gekozen strategie en daarmee de continuïteit van Thieme GrafiMedia Groep te waarborgen’. “In mijn functie zal ik mij richten op de groep als geheel, die voldoet aan de communicatiebehoefte van de klant. Dat betekent naast het efficiënt en kwalitatief hoogwaardig printen en drukken, aandacht voor nieuwe media en crossmediale processen”, aldus Hovestad in een persbericht op de Thieme website.]

Behalve Den Haag media groep, Thieme Amsterdam en Thieme Rotatie Nieuw Vennep, gaan ook De Ploeg communicatie en Drukkerij Groen nu alsnog failliet. Offset Service Valkenswaard, Thieme Art, Ten Klei DM en Thieme Groningen staan te koop. De maatregelen kosten 200 mensen hun baan. Van der Kallen bij zijn afscheid: ‘Er blijft een gezond bedrijf over.

Organogram Thiem Grafimedia Groep op 1 januari 2010

Vorig jaar nog werd Offset Service door Thieme overgenomen. Drukkerij Zuidam uit Woerden en PlantijnCasparie Nieuwegein/IJsselstein werden per 1 december samengevoegd, en Drukkerij Groen trok op 1 januari 2010 in bij GPB in Leiderdorp. In september 2009 ging de Thieme vestiging in Nijmegen onverwacht failliet. Daarbij verloren 70 mensen hun baan. Vakbond FNV Kiem reageerde toen ‘onaangenaam verrast’ door de snelle ontwikkelingen, die door Van der Kallen echter ‘onontkoombaar’ werden genoemd.

Eind november 2009 maakt vakbond CNV Media bekend een nieuw Sociaal Beleidskader te zijn overeengekomen voor de gehele Thieme Grafimedia Groep: ‘De afgelopen twee jaar is er flink gereorganiseerd binnen de Thieme Groep. De ontwikkelingen in de markt, maar ook de keuzes die binnen het bedrijf gemaakt werden en worden zorgden ervoor dat we als CNV Media elke keer weer over een nieuw Sociaal Plan moesten onderhandelen.’

Voor informatie over de situatie bij de Thieme Grafimedia Groep wordt verwezen naar crisiscommunicatiedeskundige Laetitia Gruwel (Edelman): ‘Wij [bieden] als crisisexperts van Edelman uitstekende ondersteuning bij het communicatietraject voor en tijdens een crisis. Een goed gemanagede crisis begint met het tijdig herkennen van de potentiële crisis.’ [Update 17/02 Inmiddels worden de persberichten weer, als voorheen, ondertekend door Irenka van den Hout, manager Marketing & Communicatie van Thieme GrafiMedia Groep.]

[update 29/03/2010] Lees ook: ‘Mark van der Kallen, Riva en de grafische industrie

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Nieuw initiatief

A tot Z Pop-Up

Zie hoe 26 'paper engineers' van over de hele wereld een prachtig pop-up alfabet creëren

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Graphic Means

Herdruk

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.

Hier drukken

In de rubriek ‘Hier drukken’ een willekeurige selectie van grafische bedrijven en hun slogans. (Tips zijn welkom!)

*

press print play

(MediaCenter Rotterdam)

*

“Het kan altijd luxor”

(Drukkerij Luxor)

*

“Drukken draait om aandacht”

(Drukkerij Libertas)

*

‘U krijgt het van Koninklijke De Swart… Swart op wit

(KDS)

*

‘Soms zijn we drukker, vaak zijn we nog veel meer.’
‘Papier is geduldig, wij niet.’

(Thieme MediaCenter Rotterdam)

*

‘Zoveel meer indrukken.’

(Van Noort Printing)

*

‘Drukt bijna alles’

(Drukkerij Polyprint)

*

Van ontwerp tot eindproduct, een drukker waarmee je scoort

(Drukkerij Protocol)

*

Perfect, als goed beter moet!

(Perfect DM Groep)