Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

6 februari, 2010, 4:50 pm | 2 reacties

Mediacollege A'dam protesteert tegen rapport Onderwijsinspectie

Staatssecretaris Van Bijsterveldt: ‘Mediacollege Amsterdam moet 1,8 miljoen euro terugbetalen’

-Update- Mediacollege Amsterdam: ‘Bericht over mogelijke rechtszaak tegen Onderwijsinspectie prematuur.’

Van Bijsterveldt bij P&W (05-02-2010)

Vrijdagavond vond bij Pauw & Witteman een interessante discussie plaats tussen Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart en Staatssecretaris van Onderwijs Marja Van Bijsterveldt over de kwaliteit van MBO scholen in Nederland.

Van Bijsterveldt kondigde aan 1,8 miljoen euro terug te vorderen van het Mediacollege Amsterdam (Ma). Het Ma noemde zaterdag in een verklaring op haar website Van Bijsterveldt ‘voorbarig’, en zei een rechtszaak voor te bereiden tegen de Onderwijsinspectie. [update 08-02-2010 15.00 uur] Maandag liet het Ma telefonisch weten dat die tekst ‘een concept’ betrof en prematuur via EdBoogaardblogt in de publiciteit was gekomen: ‘We zijn nog volop in gesprek met de Onderwijsinspectie om de conclusies in het rapport te weerleggen’.

Het Ma reageerde zaterdag in een verklaring op haar website (update: in naar wat maandag een concepttekst bleek] op de uitspraken van de Staatsecretaris.

‘Hiermee loopt Staatssecretaris Van Bijsterveldt op de zaken vooruit. Ma is het namelijk niet eens met de bevindingen van de Inspectie dat er minder dan 850 uur les gegeven zou zijn. Op dit moment is Ma bezig met de voorbereiding van een rechtszaak om het ongelijk van de Inspectie aan te tonen. De uitkomst hiervan staat dus nog allerminst vast. Net als de hoogte van het bedrag dat als straf opgelegd kan worden.’

‘Natuurlijk vinden we het erg vervelend dat er discussie is ontstaan over het wel of niet voldoen aan de norm van 850 uur per jaar. Ma streeft ernaar studenten optimaal voor te bereiden op hun werk in de mediabranche. Dat verhoudt zich slecht tot een minimum aan gegeven lesuren. Daarom is sinds enkele maanden de roostering centraal geregeld, worden er meer lesuren gepland en zal lesuitval zo veel mogelijk worden voorkomen.’

[update] Op RTV Noord Holland verklaarde het Mediacollege Amsterdam (Ma) de beoordeling te betreuren en sprak tegen dat leerlingen teveel ‘freewheelen’. Maar het Ma zal nu toch een stapje terug doen richting het onderwijs van vroeger: ‘Het wordt weer schoolser.’

Aanleiding voor de discussie bij P&W was het rapport van de Onderwijsinspectie, waarin onder andere de opleiding tot Mediavormgever aan het Mediacollege Amsterdam als ‘zeer zwak‘ werd beoordeeld (zie eerder bericht ‘Meten is weten’). In de P&W-discussie kwam ook de 850-urennorm voor het MBO uitgebreid aan bod. Marcouch hamerde op de noodzaak die norm te verhogen, maar handhaving blijkt al moeilijk genoeg. Van Bijsterveldt noemde het Mediacollege Amsterdam als voorbeeld: ‘Daar ga ik 1,8 miljoen euro terugvorderen, omdat het niet op orde is. Lessen die niet gegeven zijn, die betaal ik ook niet.’

Het Ma benadrukt in haar reactie op de aantijgingen dat alle kritiek ‘alléén de opleiding Grafisch vormgever [geldt] en dus niet de overige opleidingen of het Ma als geheel.’

Vorig jaar nog bezocht Staatssecretaris Van Bijsterveldt het Ma tijdens ‘de Dag van de Leerplicht’. In SBM, maandblad voor managers, bestuurders en toezichthouders, werd vervolgens beschreven hoe de opleiding toen ‘een pluim van de staatssecretaris‘ kreeg voor de manier waarop het verzuim tot minder dan een procent werd teruggedrongen.

Woensdag is er een spoeddebat in de Tweede Kamer over de MBO opleidingen in Nederland. Actiegroep “Mijn! BeroepsOnderwijs” roept mbo-ers op die dag te gaan staken in Den Haag: ‘Vind jij ook dat je recht op goed onderwijs hebt kom dan in actie!’. En voegt er aan toe: ‘Trouwens voor een staking krijg je vrij! (als je überhaupt al les had 😉 )’

2 reacties aanMediacollege A’dam protesteert tegen rapport Onderwijsinspectie

  • anoniem

    Ook het afgelopen jaar 2011-2012, worden nog steeds de gewenste studie uren van diverse onderdelen van Ma-College niet behaald. Studenten krijgen op zeer korte termijn te horen dat lessen uitvallen. Verder worden kort van te voren toetsing aangekondigd wat niet volgens richtlijnen wenselijk is. Bepaalde studie onderdelen zouden nader onderzocht moeten worden door de Onderwijs inspectie of gewenste normen behaald worden c.q juist worden getoest

  • roos

    ha ha ha 850 uur??? mijn zoon heeft 1,5 jaar multimediavormgeving gedaan. De helft werd nog niet eens gehaald

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.