Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

1 februari, 2010, 8:18 pm | 1 reactie

In de boekhandel

Net bij Sirene verschenen: ‘De boekhandelaar van Amsterdam’. Deze debuutroman uit 2005 (nu in het Nederlands vertaald uit het Frans Italiaans door Leen van den Broucke) van de in Iran geboren schrijfster Amineh Pakravan (1946) beschrijft ‘een reis door de tijd, langs de eerste drukkershuizen in Lyon, Parijs en Antwerpen en de werkplaatsen van Plantijn, Mercator en Blaeu’. Hoewel de voorproefjes (hier en hier) me niet onmiddellijk overtuigen, vind ik de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt wel erg interessant:

Pakravan-De_boekhandelaar_van-2010

De boekhandelaar van Amsterdam

Amsterdam, 1638. De tijd van de Reformatie. Het is ook de tijd waarin het lezen van boeken een steeds grotere rol begint te spelen. Guillaume Pradel, afkomstig uit een geslacht van boekhandelaren, drukkers en cartografen, denkt terug aan de verhalen die zijn vader en grootvader hem vroeger vertelden over de angst die er heerste voor de boekdrukkunst, het verzet van de Kerk, de brandstapels. Het drukken van boeken werd gezien als een levensgevaarlijke wetenschap: wie het woord kon verspreiden, had macht. Guillaume, zelf ook boekhandelaar en cartograaf, komt in contact met astronomen en humanisten. Deze ontmoetingen én zijn onstilbare honger naar kennis en wetenschap zorgen ervoor dat zijn leven een andere wending neemt. Een lange reeks omzwervingen zal hem van Antwerpen naar Parijs, Amsterdam en zelfs naar de Nieuwe Wereld voeren.

Ik ga er binnenkort toch maar eens aan beginnen.

1 reactie opIn de boekhandel

  • Beste Ed Boogaard,

    Graag maak ik u erop attent dat ik dit boek niet uit het Frans, maar uit het Italiaans heb vertaald. Verder kunt u me altijd een plezier doen door ook de vertaler te vermelden als u een boek bespreekt. Hartelijk dank alvast en lees ze!

    Leen

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.