Vorig jaar, tijdens drupa, wist ineens de INGEDE de aandacht te trekken. Was inkjet net lekker bezig met een definitieve doorbraak in de grafische industrie, bleek er nog even een probleempje met het ontinkten van inkjet-drukwerk waardoor het hele bestaande papierrecycling systeem in de soep dreigt te lopen.
Reden voor de in 1989 door papierfabrikanten opgerichte ‘INternationale ForschungsGEmeinschaft DEinking-Technik’ met de aanbeveling te komen ‘niet te investeren in printtechnologie gebaseerd op ‘liquid ink’ of inkjet’. Het persbericht waarschuwde zelfs: “Even a single publisher investing in this kind of equipment could severely harm paper recycling all over Europe”.
Dat het probleem serieus werd genomen bleek uit de oprichting, in september 2008, van de Digital Print De-Inking Alliance (DPDA). HP, InfoPrint Solutions, Kodak en Océ sloegen de handen ineen om onderzoek te doen naar recyclen van met inkjet geproduceerd drukwerk.
De voortgang sindsdien is niet helemaal helder. In januari 2009 publiceerden de onderzoekers van het Amerikaanse InfoTrends het rapport Challenges and Strategic Importance of Recycling Digital Print.
Maar dat onderzoek werd door INGEDE op de website direct als ‘onzorgvuldig en onbetrouwbaar’ naar de papierbak verwezen: “This InfoTrends assessment (24 pages, 995.00 $) is a dispensable investment as the facts are available at no cost from various other sources much more accurate. This assessment has too many clearly biased claims to be a credible source. One hour spent at our website, one e-mail or one call to INGEDE will serve you better ...”
In september 2009 verscheen de digitale Nieuwsbrief van INGEDE. Daarin doet Axel Fischer (persvoorlichter INGEDE) verslag van de 25ste International Conference on Digital Printing Technologies in Louisville. Hij schrijft: ‘Er is veel veranderd sinds we het ontinkten hier voor het eerst op de agenda van deze conferentie zetten. Vier jaar geleden was het volkomen nieuw voor vrijwel de hele printerindustrie dat de inkt, die zij natuurlijk graag óp papier zien, op een of andere manier ook weer van dat papier áf moet.’
Nadat het onderwerp direct al in de eerste plenaire sessie werd behandeld door Marcel Slot van Océ (hij stelde ‘dat er geen bewijs is dat er ooit één papierfabriek problemen heeft gehad met inkjet’), bleek HP wel degelijk te werken aan een oplossing. Het heeft in Palo Alto (California) een in ontinkten gespecialiseerd laboratorium opgezet. Deskundige Hou Ng vertelde over de ontwikkeling van een nieuw ‘tweetraps’ pulpproces, waarmee al een aanzienlijk beter resultaat kan worden bereikt.
Maar, schrijft Axel Fischer, er dient zich daarbij een ander probleem aan: ‘Het ontinkten van offset drukwerk gaat met dit proces zo’n 20 procent achteruit. Er is dus nog verbetering mogelijk.’
[…] DPDA werd in 2008 opgericht door InfoPrint, HP, Kodak en Océ, nadat INGEDE tijdens drupa 2008 alarm sloeg over de oprukkende inkjet technologie: inkjetdrukwerk zou, ‘als een rode sok in de witte […]