Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

25 september, 2009, 9:04 pm | 1 reactie

Inkjet zonnepanelen uit Océ’s PrintValley?

Vorige week kwam ik bij toeval een Amerikaans persbericht tegen onder de kop: ‘JA Solar Developing Next Generation Solar Products using Silicon Ink Technology wafer_innovalightfrom Innovalight’. JA Solar maakt zonne-energie producten, en gaat daarvoor nu inkjettechnologie van Innovalight gebruiken. Een interessante toepassing van inkjet.

En interessanter nog omdat, toen ik even op de website van Innovalight ging kijken, bleek dat Innovalight op zijn beurt weer gebruik maakt van de kennis van het Nederlandse OTB Solar uit Eindhoven. En die naam kwam me weer bekend voor uit een bericht dat me begin dit jaar opviel: ‘Miljoen euro voor Nederlands inkjetonderzoek’.

Dat artikel schreef over een samenwerkingsverband onder leiding van Océ dat ruim een miljoen euro subsidie kreeg uit de regeling ‘Pieken in de Delta’ van het ministerie van Economische Zaken, om onderzoek te doen naar commerciële en technische toepassingen van inkjet. En één van Océ’s partners in dat project is OTB Solar.

Door met inkjettechnologie een speciale ‘silicon ink’ aan te brengen op een onderlaag, kunnen zonnecellen met een dikte van slechts 50 micron worden geproduceerd. Dat is vier maal dunner dan tot nu toe mogelijk was bij massaproductie van zonnecellen. Bovendien zegt Innovalight nu veel sneller, efficiënter en dus goedkoper te kunnen werken. In datzelfde Amerikaanse persbericht stelt Chris Boomaars (Director Marketing & Sales van OTB Solar): ‘Inkjet wordt de volgende generatie zonneceltechnologie.’

Heeft Océ een nieuwe markt aangeboord voor haar inkjettechnologie?

Toen ik Océ er vorige week naar vroeg werd ik verwezen naar een persbericht waarin wordt gemeld dat minister

Maria van der Hoeven (EZ) vorige week een werkbezoek bracht aan Océ: ‘Tijdens dit bezoek werd onder andere ingegaan op de strategie van het bedrijf en de samenwerking van Océ met andere bedrijven en universiteiten voor de hightech sector.’ Het bericht meldt verderop: ‘Océ leidt een consortium van 23 kennisinstellingen, universiteiten, MKB-bedrijven en multinationals om samen te werken aan geavanceerde nieuwe print toepassingen. Binnen het gezamenlijke onderzoeksproject gaat Océ de ontwikkeling van nieuwe printerplatforms op basis van geavanceerde inkjet technologie versterken. Binnen PrintValley wordt in dit kader bijvoorbeeld gewerkt aan het printen van beeldschermen, zonnecellen, verpakkingen en veiligheidskenmerken. Ruim 180 onderzoekers zijn betrokken bij PrintValley, waarvan 80 bij Océ. De toegekende subsidie voor PrintValley is ruim 18 miljoen euro voor dit consortium.’

Maar geen woord over Innovalight of over JA Solar, dat ondertussen in China aan de slag gaat met deze nieuwe vorm van zonnecellen productie: ‘JA Solar is currently developing silicon ink-based high efficiency solar cells at its R&D pilot line in Yangzhou, China with plans for initial commercialization in 2010.’

1 reactie opInkjet zonnepanelen uit Océ’s PrintValley?

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.