Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

11 juni, 2008, 4:05 pm | -

drupa 2008 weblog

De teller staat op 10 miljard euro
woensdag 11-6 9:52

Drupa gaat zijn laatste dag in, maar de balans werd gisteren al zo’n beetje opgemaakt: manroland en Heidelberg zijn tevreden en hebben naar eigen zeggen het niveau van 2004 geëvenaard, KBA heeft dat zelfs overtroffen.

Al met al staat de drupa-teller nu op 10 miljard euro aan afgesloten deals.

Ik vertelde de taxichauffeur gisteravond, na het afscheidsdiner met het dagkrant-team, dat het na 15 dagen drupa wel mooi is geweest.
Het mocht van hem wel 55 dagen duren.

Nog een laatste rondje, en dan pak ik de trein. Auf wiedersehen.

Senefelder Misset bestelt 72 p LITHOMAN
dinsdag 10-6 17:49

Ik heb het ook maar uit een persbericht van vandaag, maar het gebeurde kennelijk echt maar een paar hallen verderop:

Senefelder Misset of the Netherlands signed a contract with manroland at drupa for a 72-page LITHOMAN. This printing company with its headquarters in Doetinchem already has five manroland web presses – two POLYMAN and three ROTOMAN lines.

Finalising the contract at drupa for a 72-page LITHOMAN. Bottom row (from the left): Alwin Stadler, Regional Sales Manager Web Presses at manroland; John Caris, CEO of RSDB Holding; Jaap van de Vosse, General Manager of Senefelder Misset and Vice President Offset for the RSDB Group; Peter Kuisle, Executive Vice President Web Press Sales at manroland. Top row (from the left): Lodewijk Salomons, Sales Director of manroland Benelux; Maarten Coerman, Technical Management at Senefelder Misset; Gerard van Gessel, Technical Services Manager at Senefelder Misset; Werner Moriaux, Managing Director of manroland Benelux; Danilo Vaskovic, Web Press Project Manager at manroland.

Toekomstmuziek
dinsdag 10-6 14:25

Nu de laatste ‘drupa report daily’-dagkrant zijn deadline nadert, is er gelukkig tijd om nog wat bijzonderheden te gaan bekijken. Bijvoorbeeld in Xerox’ ‘Innovation Lab’, waar een werkend prototype van de Concept Color 220 staat: een dubbele iGen3 met omkeerinrichting er tussen. Mark Amico (Xerographic Futures Architect) vertelt me dat de belangstelling voor deze opstelling zo groot is gebleken, dat hij er nu al wel vanuit gaat dat dit concept binnen een jaar realiteit wordt. “Van de ongeveer 2.000 iGen3 gebruikers komen er zeker 300 qua volume in aanmerking voor deze machine.” Amico sluit niet uit dat er vervolgens ook een dergelijke opstelling van de op drupa onthulde iGen4 komt.
Grootste kunstje van het concept is overigens de beeldkwaliteit van de twee engines exact op elkaar af te stemmen. Volgens Amico is dat gelukt.

Geruchten zijn niet waar
maandag 9-6 8:10

Vorige week zoemde ineens het gerucht rond dat KBA zijn ‘commercial web’ rotatie-divisie van de hand zou doen. Er stonden immers geen machines van dit type op de stand. En toen Komori ook nog en Extra Persconferentie inlaste, leek het wel duidelijk welke kant het op zou gaan. Klaus Schmidt, vice president KBA, maakte me duidelijk dat het hele verhaal ‘onzin’ was: je kunt nu eenmaal niet alles op een stand zetten, dat is hier nogal duur ook. En bovendien: “KBA wil in dat marktsegment juist groeien naar een marktaandeel van 20 procent”.
(Komori bleek aan te kondigen dat het de Tsukuba-fabriek voor vellenpersen verder gaat uitbreiden.)

En dan zou Steve Jobs (Apple) vandaag een bliksembezoek aan drupa brengen. Maar die moet straks ook nog in San Francisco zijn iPhone 2.0 presenteren…

Heute startet Deutschland ins Turnier
zondag 8-6 21:30

Naar het schijnt vindt er buiten drupa een groot voetbaltoernooi plaats (Het is nu rust bij Duitsland – Polen, 1 – 0). Maar zelfs bij EM-sponsor Canon merk je er op de beursvloer weinig van.


En zo te zien doet Finland al helemaal niet mee.

Halm levert nu ook inkjet ctp
zondag 8-6 16:19

Op jacht naar het laatste nieuws weer eens een rondje door de hallen getrokken en bij Halm langs gegaan. Op alledrie de persen op de stand hangt een bordje verkocht (er gaat er onder andere een naar Venlop), en directeur René Laukens laat tevreden weten dat er nog veel meer is verkocht. De “pittige drupa targets” zijn afgelopen vrijdag al gehaald.

Halm blijkt nu trouwens ook een inkjet ctp-systeem (van Glunz & Jensen) onder eigen naam en in de eigen kleuren op de markt te brengen. Deze Halm JetPlate voorziet platen via een inkjetprinter van drukbeeld. Blijkt goede belangstelling voor, zegt Laukens. Ook op deze  machine hangt het bordje “Verkocht’, aan een Russische drukker.

Zondagochtend in Düsseldorf
zondag 8-6 10:52

Gisteravond organiseerde drupa een groot feest voor de exposanten. In het doolhof van gangen en zalen van het CCD Süd, waar de eerste week van drupa tot vervelens en verdwalens toe persconferenties plaatsvinden, blijk je inderdaad een Groot Feest te kunnen organiseren, met Artiesten als George – Rock Your Baby – McCray, The – Papa was a Rolling Stone – Temptations, en What is Love – Haddaway (foto).
Erg gezellig, maar ook erg laat geworden. Toch weer op tijd op de redactie om ook weer op tijd een dagkrant – nummer 12, nog twee te gaan! – naar de drukker te sturen.

In de hallen blijft het lang rustig, deze zondagochtend.
Maar toch: vandaag werd bezoeker nummer 333.333 feestelijk ontvangen.

Hollandse nieuwe: Vinfoil
zaterdag 7-6 18:31

Vandaag eindelijk er aan toe gekomen om bij een nieuw Nederlands bedrijf langs te gaan. Vinfoil in Schijndel. Daar hebben ze een jaar lang keihard gewerkt om hier op drupa hun retrofit koudfolie installatie voor vellenpersen te presenteren.
De “Infigo SF 105” wordt achter en over een bestaande vellenpers (maakt niet uit welk merk) gebouwd, en zorgt door middel van een rollenwisselaar voor een ononderbroken folieaanvoer.
En dat is uniek, vertelde Plant Manager en “uitvinder” Geert van der Putten (afkomstig uit de krantenwereld) me. De koudfoliesystemen die bijvoorbeeld manroland en Heidelberg aanbieden moeten aan het eind van de folierol de pers stoppen om te wisselen, maar met de Vinfoil kun je gewoon doordraaien.
Als je morgen toch (nog) op drupa bent, moet je even gaan kijken in hal 12. Technologisch en innovatief hoogstandje. “Coldfoil is hot”, zegt ie.

Inkjet Ipex
vrijdag 6-6 22:04

Ik ging vandaag dus even bij Kodak langs (bleek toch hal 5 en niet hal 4, je blijft lopen hier) om over het Nexpress M700-dealerschap van BührmannUbbens te praten. Niet dat ik daar nou veel wijzer over werd (Nexpress heeft er in ieder geval een extra kanaal bij), maar mooi dat ik wel op tijd was om eens onder de gordijnen rond de Kodak Stream Concept Press te kijken.

Een imposante rotatieve full colour printer (past waarschijnlijk precies op de plek van een beetje Speedmaster), met zo te zien een schitterende afdrukkwaliteit. Natuurlijk is het pas een concept, maar het is wel duidelijk dat dit concept zich gaat ontwikkelen richting sneller en groter, én richting vellen. Ook interessant is de live demonstratie van de Stream-inkjettechnologie, in één kleur, op een Müller Martini smalbaanpers.

Net als de vorige week onthulde B2-vellenprinters JetPress van FujiFilm en de Truepress Jet van Screen (naar het schijnt kwam FujiFilm er pas een week voor drupa achter dat Screen, op de stand pal naast FujiFilm, op de openingsdag van drupa “‘s werelds eerste B2 inkjet vellenprinter” zou laten zien. Waarna FujiFilm nog snel de dag voor drupa de primeur kaapte) heeft de Stream Concept Press van Kodak nog wel twee jaar nodig om van concept tot leverbaar model uit te groeien. Maar het is wel duidelijk dat inkjet het stokje van tonergebaseerde printtechnologie gaat overnemen als het om de (gedeeltelijke?) vervanging van offset gaat.

Eigenlijk is drupa daarmee verworden tot een voorbeschouwing van de Inkjet Ipex in 2010.

BührmannUbbens gaat Nexpress M700 doen
vrijdag 6-6 13:22

Ik zit hier dan wel in Düsseldorf waar het allemaal gebeurt, maar soms moet je nieuws toch gewoon uit een persbericht vernemen. Zoals deze verrassing: papierleverancier BührmannUbbens gaat de Kodak Nexpress M700 leveren.
“De aanleiding tot een samenwerking tussen BührmannUbbens en Kodak is de sterk veranderende grafische markt, waarbij naast traditionele offset, steeds vaker wordt gekozen voor kwalitatief hoogwaardige en flexiblele digitale printoplossingen”, zegt de website.
Goed gezien natuurlijk, die sterke verandering van de markt, maar waarom is dat voor een papierleverancier aanleiding om een digitale productieprinter in het assortiment op te nemen? Als er maar papier door gaat, zou ik denken. Maar nee, ronkt de website: “BührmannUbbens onderkent als geen ander de wens van drukkers om de keten te sluiten, kwaliteit van de output te borgen, ketenkosten laag te houden en drukkers maximale bedrijfszekerheid te geven. (…) Met haar enorme markt- en mediakennis kan BührmannUbbens als geen ander bepalen hoe de behoefte van drukkers in dit gebied in te vullen.”

Ik ga het straks gewoon even aan Kodak vragen, ik zit toch vlak bij hal 4. (Update: “Dat kun je beter aan BührmannUbbens vragen.”)
En wat zal Infotec – Nexpress 2100 plus-distributeur – hier eigenlijk van vinden? (Update: “Geen commentaar”)
Of Canon-partner Tetterode (aangezien de M700 eigenlijk een Canon onder de kap heeft, en door Kodak als het grafische instapmodel wordt gepositioneerd)?

Een duurzame drupa?
donderdag 5-6 12:02

Het is vandaag Wereld Milieu Dag. En omdat hier Milieu het nieuwe JDF is (werkelijk iedereen doet aan sustainability), kleurt drupa vandaag extra groen. De organisatie heeft zelfs op een aantal plekken in Düsseldorf groene drupa vlaggen opgehangen, naar een idee van vakblad Druck & Medien dat zo’n vlag eerder op de cover photoshopte.
En net toen ik me afvroeg hoe groot de CO2 Voetafdruk van drupa eigenlijk is en hoe we dat, allemaal heel sustainable, ooit nog klimaatneutraal gaan krijgen, neemt Heidelberg vandaag een voorschot. De persenbouwer compenseert vandaag alle geproduceerde CO2-uitstoot (er gaat in de twee van uitstekende airconditioning voorziene Heidelberg-hallen op een gemiddelde beursdag gauw zo’n 70 ton papier doorheen en er is 3MWh nodig om de boel aan de praat te houden) door te investeren in een biomassa energieproject in India.
En dat is mooi natuurlijk. Maar ja. Drupa telt zeventien hallen, en duurt veertien dagen.

Halverwege!
woensdag 4-6 21:38

“Ik hoop dat we in die hallen ook massa’s jonge mensen tegenkomen, bijna bezwijkend onder de gelamineerde wereldkaarten die van de XXL-persen rollen.” Klaas Koekkoek kan gerust zijn: er komen hier massa’s (jonge) mensen voorbij. De teller staat, nu we precies halverwege zijn, op 213.000 (voor tweederde van buiten Duitsland, uit 115 landen), en de organisatie heeft er vertrouwen in dat de gehoopte 400.000 volgende week wel gehaald zal worden.

Wat die massa’s mensen niet te zien krijgen zijn gelamineerde wereldkaarten die van de XXL-persen rollen: dat is nog geen van de persenfabrikanten gelukt.

Wel zagen sommigen gisteren bij Xerox letterlijk de vlam in de pijp slaan: een filter boven een UV-coater vloog in brand. Koelbloedig standpersoneel was het brandje snel meester, en de rookschade viel vandaag nauwelijks meer op. (Update: het incident staat inmiddels op Youtube)


Nagekomen lokaal nieuws: vorige week zijn drie tasjesdieven gearresteerd. Twee boefjes hielden zich vrijdagop bij de tramhalte Stockumer Kirchstrasse (halte Messe Ost), de derde werd op heterdaad betrapt in een van de beurshallen: “Hij was onopvallend en elegant gekleed, niet te vergelijken met zogenoemde Klau-Kids”, aldus politie woordvoerster Susanna Deeken-Heusgen. (Ze zal toch niet van die jonge mensen bedoelen die bijna bezwijken onder de gelamineerde wereldkaarten?)

En de eerste speciale Koopzondag van het jaar, ter gelegenheid van drupa, was ook een succes, schrijft de Düsseldorfer Stadtpost: “Die Folge waren Auto-Schlangen vor den Parkhäusern in der Innenstadt, dichtes Gedränge auf den Strassen, und gute Geschäfte für viele Händler.”

PrintForce koopt eerste ColorStream 10000
woensdag 4-6 15:14

Kees Funcke, algemeen directeur AlfaBase, zette vanochtend zijn handtekening voor ‘s werelds eerste ColorStream 10000. De rotatieve full colour duplex printer van Océ gaat vanaf augustus door PrintForce vooral worden ingezet voor wetenschappelijke uitgaven, catalogi en schoolboeken. Funcke: ‘Er is steeds maar vraag naar de mogelijkheid om kleurenpagina’s toe te voegen. Op deze machine zijn zwartwit en kleur goed te combineren.”

‘Azië gaat digitaal printen’
woensdag 4-6 1:31

Loop ik vanmorgen toch ineens Rob de Louw tegen het lijf. Met zo’n 250 gasten uit Azië in zijn kielzog. Rob vertrok zo’n tweeëneenhalf jaar geleden naar Singapore om de aanwezigheid van Océ in Azië te verstevigen, van Pakistan en India tot Thailand en Korea. Met een aantal mooie successen op zak, denkt hij dat Azië nu echt op het punt staat de transitie van offset richting dgitaal te gaan maken. “En als je een global player wilt zijn, dan moet je er nu bij zijn.” Als ik hem later op de dag weer spreek, is hij alleen nog maar meer overtuigd van de kansen in Azië: “Er zijn op drupa meer Aziaten dan ooit.”

(Het totale bezoekersaantal van drupa stond gisteren op 139.400)

Nu boeken: Ipex 2010 en drupa 2012
dinsdag 3-6 0:24

Nu drupa 2008 zo’n beetje halverwege is, is het natuurlijk alweer tijd om wat verder vooruit te kijken. En dus maakt drupa de data voor 2012 alvast bekend (noteren: 3 – 16 mei) op de dag dat Ipex in de Altstad begint af te tellen naar 2010 (18 – 25 mei). Grote kans dat dat ook een inkjet-Ipex gaat worden waar de inkjet aankondigingen van afgelopen week dan in Birmingham opnieuw worden geherintroduceerd als daadwerkelijk te lanceren producten die op korte termijn leverbaar zullen zijn?

Los van inkjet zijn dit jaar vooral ook milieu en duurzaamheid belangrijke thema’s. (En de hoge temperaturen, zowel binnen in de hallen als erbuiten.) Of natuurlijk een combinatie van dat alles. Vandaag kondigde VIM een eigen inkjet-ctp-system aan, waarmee VIM-platen op gewone inkjetprinters zoals een Epson kunnen worden geprint. Geen chemicaliën, geen gedoe, gewoon je plaat printen. Volgens VIM, dat ook DI-plaatmateriaal levert en daarom door Presstek juridisch wordt belaagd vanwege vermeende inbreuk op patenten, halen de VIM JT platen (introductie: 1e kwartaal 2009) nu al een oplage van 10.000 vel. Anders dan vergelijkbare systemen van JetPlate en Glunz&Jensen hebben de VIM-platen, naar eigen zeggen, geen speciale inkjetinkt of nabehandeling nodig.

Wereldprimeur: B2 tonerprinter
maandag 2-6 0:00

Terwijl alle ogen vooral gericht lijken op de inkjet ontwikkelingen van met name FujiFilm en Screen, die hun revolutionaire machines ook nog eens pal naast elkaar op de stands in hal 8 hebben staan, maakte een andere langverwachte ontwikkeling stilletjes zijn debuut in hal 5: de eerste B2 tonerprinter ter wereld!
iGen4
Waar met name van Xerox , Kodak en HP Indigo toch zeker al sinds 2000 een 50 x 70 versie wordt verwacht, blijkt het in HongKong gevestigde Jadason, met hulp van Japane technologie, een compleet eigen machine te hebben gebouwd. De QPress, die in de verte wel doet denken aan de iGen3 en aan Xeikon machines, kan papier van 52×74 cm aan, met een gewicht van 64 tot 350 grams.
De machine staat op stand, er zijn drukvellen beschikbaar (waarop magenta duidelijk naast cyaan ligt, maar daar werd door de technici nog aan gewerkt) en de QPress is direct leverbaar.

Kalm blijven
zondag 1-6 23:30

Franz Haaf , de man die verantwoordelijk is voor de realisatie van de complete drupastand (Hal 1 + 2!) van Heidelberg, begon al in 2006 met de planning van drupa 1008 en ging op 1 mei, met een team van 150 technici, daadwerkelijk van start om alles op te bouwen. Het is zijn derde show in successie, en het geheim blijkt eenvoudig maar doelreffend: “Kalm blijven.” De opbouw ging van start met de XL 162: “Die pers is 27,9 meter lang, en we hadden 30 meter ruimte.”

Ook toen bij een eerste proefstart de stoppen onmiddelijk sprongen (er is zo’n 4 megaWatt nodig om alles aan de praat te krijgen), bleef Haaf kalm: “Problemen zijn er om opgelost te worden. Je moet altijd vooruit blijven kijken.” Nu alles draait heeft Haaf wel tijd om ook even in de andere hallen rond te kijken, maar zijn planning is nog lang niet ten einde: direct nadat drupa de deuren sluit op 11 juni gaat Haaf aan de slag met het “gestructeerd ontmantelen” van de stand: “Als alles volgens plan verloopt zijn we op 27 juni klaar.”

Zaterdagavond: Niemand Spricht Vom Grossen Durst!
zaterdag 31-5 23:51


Drupa zonder DICO
zaterdag 31-5 13:22

Tussen alle nieuwe techniek en apparatuur viel me opeens het ontbreken van de DICOweb bij manroland op. Het lijkt er op dat deze ‘pers van de toekomst’ het heeft afgelegd tegen de snel oprukkende automatisering in de rest van de industrie.

Navraag bij Eva Doppler (Marketing Communications manroland) leert dat DICOweb sinds de laatste drupa wel is doorontwikkeld en vooral sneller is geworden. Het Duitse Stämpfli heeft een exemplaar van deze laatste generatie besteld, en krijgt die machine na drupa geleverd. Maar daar houdt het dan ook een wel beetje mee op.

Doppler: ‘De reden: op dit moment is er geen markt voor. Als gevolg van de snelle automatisering in conventioneel drukken is de productiviteit daar flink toegenomen, waardoor het DICO-marktsegment nu veel kleiner is dan we tien jaar geleden dachten.’
Toch blijft manroland geloven in ‘digital change over’: ‘Onder de noemer DICOkit werken we aan integratie van het concept in conventionele persen.’

Drupa Beach
vrijdag 30-5 22:30


Drupa Beach, vanmiddag. 25 graden. Vanavond onweer en veel regen. Morgen verwacht drupa de grote drukte.

Drukwerk in 2020: offset verliest hoofdrol
vrijdag 30-5 21:54

Vandaag presenteerde professor Frank Romano (binnenkort spreker bij Xplor Nederland) het Insight Report, dat hij op verzoek van Canon schreef op basis van uitgebreid onderzoek. Romano vindt drukkers conservatief: ‘Ze veranderen pas als klanten er echt om gaan vragen.’ Hij ziet bijvoorbeeld een groot verschil in de perceptie van kwaliteit. Terwijl 76 procent van drukwerkinkopers de kwaliteit van digitaal printwerk ‘acceptabel’ vindt, is dat onder drukkers nog lang niet het geval: ‘Die lopen nog steeds met een loep rond.’

Toch treedt er langzaam maar zeker verandering op, blijkt uit het onderzoek. Tot aan 2020 zal offset een belangrijke rol blijven spelen ondanks de groei van digitaal printen. Maar daarna zal digitale technologie net zo’n effect hebben op offset, als offset ooit had op boekdruk.

De grafiek gebruikt de term ‘aanvullende diensten’ omdat die diensten naast drukwerk bestaan. Maar in werkelijkheid zou drukwerk wel eens de ‘aanvullende dienst’ kunnen blijken te zijn, meent het rapport, omdat digital marketing, database toepassingen en internetservices de werkelijke winstmakers worden. Drukwerk wordt daarmee dus slechts een onderdeel van het totale pakket.

Offset domineert nog altijd in de Europese grafische industrie, maar digitaal printen groeit nu sneller dan offset als het gaat om de aanschaf van nieuwe apparatuur en het orderpakket, zegt 81,3 procent van de ruim 600 ondervraagden.

Hotels klagen: er zijn kamers over!
vrijdag 30-5 10:42

De hotels in Düsseldorf klagen. Na jarenlang een stevige reputatie te hebben opgebouwd van belachelijke ‘beurstarieven’ voor kamers die je liefst vier jaar van tevoren moest reserveren, blijken er nu kamers over. Tot ergernis van de hoteliers hebben veel drupa-exposanten deze keer kamers buiten Düsseldorf geboekt en wordt de standbemanning met pendelbussen aangevoerd.

Het Holiday Inn bijvoorbeeld, met 700 bedden, heeft bijna dagelijks nog zo’n 100 in de aanbieding. Volgeboekte dagen zijn een uitzondering, meestal staat ongeveer 15 procent van de kamers leeg. Bij SAS Radisson is dat zelfs zo’n 25 procent. Ook het Intercontinental heeft nog zo’n 35 kamers over.

De hotels willen volgens Westdeutsche Zeitung graag in gesprek met de Messe. Daarbij zullen ongetwijfeld (en tot genoegen van de Messe) de hoge prijzen onder druk komen te staan, maar de hotels stellen ook de hotelboten die nu tijdens grote beurzen afmeren ter discussie. Volgens WZ is de capaciteit de laatste jaren al met tien procent toegenomen tot 18.000 bedden, en is nog eens een plus van tien procent in aanbouw en gepland.

Even googlen laat zien dat het inderdaad nog goed mogelijk is om bijvoorbeeld van vrijdag 30 op zaterdag 31 mei te overnachten in het Holiday Inn nabij de Königsallee voor slechts 435 euro, het Radisson SAS heeft al een standaard kamer vanaf 389 euro, en bij Intercontinental kunt u vanaf 495 euro terecht (maar als u snel bent is ook de Presidential Suite gewoon nog te boeken, voor 3.500 euro. Een ontbijtje erbij kost 20 euro extra. Waarom zou je dan nog helemaal in, bijvoorbeeld, Venlo een huisje huren?)

Ondertussen in Hilversum: HHBV aast op RSDB
donderdag 29-5 18:51

Alle ogen op Düsseldorf gericht, waar bijvoorbeeld HP vanmiddag ook nog een eigen inkjet rotatiepers onthulde (zie foto).  Maar ondertussen in Hilversum maakte RSDB vandaag bekend dat Hombergh/De Pundert Group (HHBV) de investeerder is die een openbaar bod uit wil brengen op RSDB. HHBV, een Nederlandse investeringsmaatschappij gericht op de industriële sector, heeft zich volgens RSDB tot doel gesteld een pan-Europees drukkerij-platform te creëren: ‘In dat kader is op 29 mei aangekondigd dat HHBV een overeenkomst heeft getekend met Quebecor World Inc. inzake de overname van Quebecor World’s Europese drukkerij-divisie. De verwachting is dat deze overname eind juni zal zijn afgerond.’

Volgens The Canadian Press betaalt HHBV 133 miljoen euro voor QW Europe; RSDB was vorig jaar nog van plan 240 miljoen euro te betalen, maar die deal werd door de eigen aandeelhouders tegen gehouden.

Screen inkjet vellenpers; Xerox onthult iGen4
donderdag 29-5 15:54

De speculaties van gisteravond werden vanochtend bevestigd door Screen: de Truepress JetSX is een A2 inkjet ‘vellenpers’.

Daarmee gaat ook Screen, net als Fujifilm dat gisteren een B2 JetPress onthulde, richting de 50×70 offsetmarkt, al blijft de snelheid daar nog wel bij achter: Screen (links) claimt een topsnelheid van 1.600 vel per uur, Fujifilm (onder) zegt tot 2.700 vel per uur te komen.

Laatste nieuws:
Xerox kondigt de iGen4 aan.
Details volgen later, maar het lijkt de overtreffende trap van iGen3: groter, sneller, beter. Eens kijken of ik straks ook even naar binnen mag om te kijken…
Ook onthuld: de ConceptColour 220, waarbij twee iGen3 printtorens in een machine achter elkaar worden gecombineerd om de dubbelzijdige printsnelheid verder op toe voeren.

Inkjet vellenpers van Fujifilm
donderdag 29-5 0:22

Rond het tradtionele Heidelberg-diner voor de vakpers (eerlijk gezegd vooral de moeite waard vanwege het entertainment. En de heerlijke Cuvée Ursprung Rotwein van Schneider – 2007. Maar ik heb de Tarte au Citron mit Meringue und Karamellreduktion niet meer afgewacht) was het belangrijkste gespreksonderwerp toch wel de aankondiging van de inkjet vellenpers van FujiFilm in het 52 x 72 (B2)-formaat. Als het goed is zien we die machine vanaf morgen op de stand zo’n 2.700 B2-vellen in fc per uur halen. En de verwachtingen over de wat Screen morgen nog op dat gebied gaat laten zien zijn ook zeer hoog gespannen.
Opvallend genoeg is de eigen inkjettoepassing die Heidelberg kortgeleden nog op Interpack voor de verpakkingsindustrie lanceerde tijdens drupa afwezig.

De dag afgesloten in de drupa-cube met een dubbel verjaardagsfeestje van twee Italiaanse collega’s. En nog een korte nabespreking van de productie van de eerste dagkrant, buiten op een terras.

(Hartelijk dank voor de eerste enthousiaste reacties op dit EdLog. En eigenlijk gaat drupa nu pas echt beginnen!)

Het XL-Monster van Heidelberg
woensdag 28-5 15:31


‘Ons monster’, introduceerde Heidelberg-topman Bernard Schreier vanmiddag de nieuwe supergrootformaat XL162-pers. Vergelijkingen schieten tekort, wat Schreier betreft (al zijn er natuurlijk wel enkele concurrenten die vergelijkbare en zelfs grotere persen maken), maar hij maakte er toch twee: de machine weegt ongeveer zoveel als een blauwe walvis. En terwijl de snelste digitale printer op drupa tot zo’n 210 A4-tjes per minuut komt, produceert de XL162 er 5.000 per minuut. Daar schiet je allemaal niet veel mee op natuurlijk: de XL162 moet je eigenlijk vooral een keer van dichtbij zien, over de volle breedte van Hal 2.
Volgens Schreier hangt het succes van drupa niet alleen af van het aantal verkochte machines. De algehele stemming op de beurs zal
bepalend zijn voor de strategische beslissingen die Heidelberg de komende 12 tot 18 maanden neemt.

Bijna klaar…
dinsdag 27-5 22:33

Met nog een dag te gaan zullen sommige standbouwers het nog behoorlijk warm krijgen. Maar op andere stands rollen de eerste proefdrukken al van de persen en printers. (In Hal 7 vroeg iemand zich zelfs hardop af of het dit keer niet een beetje té makkelijk ging allemaal…)
En wat doet die vouwmachine op het parkeerterrein?

Hallo Düsseldorf!
dinsdag 27-5 17:08

Vanmiddag aangekomen op Düsseldorf Haubtbahnhof. Drupa moet nog wel een beetje op gang komen: slechts hier en daar een vlag of een bord. Zo te zien hebben KBA (“People & Print”) en HP (“Progressive, profitable printing”) dit jaar de slag om de stickers op de taxi’s gewonnen. Aan de hotelbalie melden zich inmiddels al meer drupa-gasten.
Vanavond de eerste redactievergadering van de ‘drupa daily report’-dagkrant. Morgenochtend, een dag voor de officiële opening dus, staan de eerste persconferenties al op het programma: eerst Konica Minolta, dan MAN Roland (manroland) en rond de middag Heidelberg. Ben benieuwd met welke verrassingen zij nog komen. Ik heb de pre-drupa aankondigingen, eerder dit jaar, van manroland en Heidelberg nog even naast elkaar gelegd (de 25 meest gebruikte woorden, en hoe groter hoe vaker):

Super-Messejahr
dinsdag 27-5 16:12

Uit de Westdeutsche Zeitung:

(…) 2008 werden in Stockum 1,7 Millionen Besucher erwartet. Das Messejahr wird alle Zahlen in den Schatten stellen, welche die Stadttochter bislang produziert hat: Auf dem Stockumer Gelände wird das Personal von 33 000 Ausstellern 1,7 Millionen Besucher erwarten. Das sind über eine halbe Million mehr als 2007, als immerhin die Kunststoffmesse über die Bühne ging.

Die K sorgte im letzten Herbst mit 171 000 Quadratmeter vermieteter Hallenfläche für einen neuen Rekord. Interpack oder Drupa werden dieses Jahr noch größer.

Die Folgen: Gab es beim letzten Super-Messejahr 2004 einen Umsatz von 369 Millionen Euro, wird nun fest damit gerechnet, dass die Grenze von 400 Millionen Euro geknackt wird.

Sekundäreffekte: die Messe löst in der Region bei Firmen aller Art – vom Standbauer bis zum Hotelier – jährlich einen Umsatz von 2,4 Milliarden Euro aus. Rund 23 000 Arbeitsplätze hängen von der Messe ab. (…)

Op naar drupa: 51 15.6500’N 6 44.5500’E
maandag 26-5 18:52


‘Internet slaat een keertje over’, constateerde ik in 2004 bij de voorbeschouwing van drupa. In 2000 was internet nog overal op de beursvloer aanwezig geweest. ‘The Internet is a real stroke of luck for the printing industry’, trapte Bernhard Schreier (Heidelberg) destijds zelfs af: ‘A fact that is true for the industry in general and for Heidelberger Druckmaschinen AG in particular.’ Waarna de onthulling van de NexPress live via internet te volgen was.

Er is sinds drupa 2004 (met aanzienlijk meer ‘XML’ dan ‘HTML’) veel veranderd. Ik verkende bijvoorbeeld het beursterrein nu al even via Google Earth: op de coördinaten 51 15.6500’N 6 44.5500’E beland je exact tussen Hal 10 en Hal 16 van de Messe Düsseldorf!

Laatste drupa-nieuws:
MAN Roland wordt manroland – MAN Roland topman Gerd Finkbeiner onthulde gisteren in Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung de nieuwe naam die tijdens drupa bekend wordt gemaakt: manroland.
De naamsverandering is noodzakelijk in verband met de voorgenomen beursgang van manroland, maar Finkbeiner noemt vooralsnog geen datum waarop die gaat plaatsvinden.

Google Earth: Messe Düsseldorf
maandag 26-5 18:51

Google Earth: dat bestond in 2004 nog niet eens! (In 2004 nam Google ‘Earth Viewer’ van Keyhole over, om het in 2005 te herlanceren.)

Als je op ongeveer een kilometer hoogte boven de Messe blijft hangen zie je op het dak van Hal 16 in oranje een enorme letter ‘W’ staan. Wie heeft die letter op dat dak gezet, en waarom? Is het een vorm van Google Earth-marketing, zoals wel meer slimmeriken hun logo tot op satelliethoogte zichtbaar denken te krijgen? (Vorig jaar nog haalde verzekeraar FBTO er het nieuws mee: FBTO beschildert dak voor Google Earth).

Maar het is natuurlijk de letter ‘M’, het logo van de Messe, ondersteboven. Waarom ondersteboven? Omdat iets ten noorden van de Messe het vliegveld van Düsseldorf ligt, met de landingsbanen oost-west, en dan is dat logo goed zichtbaar voor alle invliegende beursbezoekers.

Het is trouwens niet druk op de Messe, als je Google Earth mag geloven. Maar het is ook helemaal geen drupa, op de satellietfoto. Die blijkt namelijk gemaakt op 15 maart 2006. En dat viel nou net precies tussen twee beurzen in: de combinatie van GDS (de 101ste editie van de tweemaal per jaar gehouden schoenenbeurs) en GLS (beurs voor lederwaren) was op 7 maart juist afgelopen en op 17 maart moest Beauty International (‘Dé vakbeurs voor professionals in cosmetica, nagel- en voetverzorging’) nog van start gaan. Vandaar.

Beursklimaat
maandag 26-5 15:35


Drupa Wetter nog aan toe! (Beleef het live mee op deze webcam)

Düsseldorf is er (bijna) klaar voor, waarschuwt de Westdeutsche Zeitung:
‘Verkehrschaos
Nicht nur die Messe, ganz Düsseldorf soll vom 29. Mai bis zum 11. Juni zur „Drupa-City“ werden. Ein verzweigtes Netzwerk von 300 Partnern aus Hotellerie, Gastronomie, Einzelhandel, Kunst und Kultur unterstützt die Messe in der Stadt.
Die Messe erwartet mehr als 400000 Besucher aus der ganzen Welt zu der nur alle vier Jahre stattfindenden Messe Drupa. Entsprechend eng wird es wohl angesichts vieler Baustellen auf den Straßen in und um Düsseldorf werden.’

A good mood stimulant…
zondag 25-5 20:15

Ik loop nu al dagen met de Drupa Song 2008 in mijn hoofd. Komt natuurlijk door die fijne beat en dat verrassende rijmschema. (Toch blijft de eerste versie, uit 1986, mijn absolute favoriet. Bij het intro moet ik ook steeds denken aan Tol Hansse – Big City. Had misschien best een aardige ‘Print City’-song in gezeten?)

Morgen koffers pakken. Plus natuurlijk een tas vol met toch nog net op tijd gearriveerde drupa-specials van de vakbladen.
Dinsdag starten in Düsseldorf de voorbereidingen van de eerste editie van veertien dagelijks verse drupa-kranten, waarbij ik als verslaggever onderdeel ben van de internationale redactie .
En dan kan ook dit EdLog echt van start!

Doet u mee?

One world, one drupa
One world, one drupa.
drupa – the number one print media fair.
for the whole community…
of print media industry…
this fair will make you see…
how to command the future.
It’s a networking event…
forcing the upward trend…
a good mood stimulant…
this is our drupa!
Always in a pole position
for half a century…
it’s a meeting of all classes…
of printing industry!
One world, one drupa!
it’s a place of global competence
One world, one drupa!
come and join this great experience
One world, one drupa!
it’s a place to learn and to compare
One world, one drupa!
the number one print media fair
just be there…

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.