Boekdrukkunst

Fokke & Sukke canon

Bigger than you think

Campagne “Print Powers America”

 

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

GreatBookRobbery

Oude boeken geroofd

Lees meer

Begin maart is De Grafische Vakpers van start gegaan – een nieuw initiatief van Alex Kunst en Ed Boogaard.

Nieuwe artikelen verschijnen nu eerst op ons portal voor onafhankelijke vakinformatie. Meld je aan en bouw mee aan het platform.

11 april, 2006, 6:03 pm | 1 reactie

IPEX 2006 weblog

Weblog Ipex 2006

Ipex 2006 is afgesloten. Lees in deze weblog wat Graficus-hoofdredacteur Ed Boogaard er rechtstreeks vanaf de beursvloer over te vertellen had.

Dinsdag 11 april 18.03 uur

Ipex is afgelopen. Sommige collega’s noemen het ‘geslaagd’, anderen houden het op ‘groots en goed’. Van de Ipex-organisatie zelf ontving ik een e-mailtje onder de kop ‘Ipex 2006, a resounding succes‘ waarin melding wordt gemaakt van 50.000 bezoekers bij het sluiten van de deuren op maandag. De gehoopte 74.000 zal vandaag dus zeker niet zijn gehaald. (Hoewel: als je alle terugkomers meerekent kwam je volgens Ipex maandag al op 78.000). De einduitslag volgt later. Maar bezoekersaantallen zeggen natuurlijk niet alles.
Opvallend bericht van PrintWeek, de makers van de Ipex Dagkrant: beurseigenaar Picon verkoopt Ipex aan beursorganisator IRR. Zij organiseren Ipex sinds 1998, en hebben ook ervaring met vakbeurzen als NorthPrint en Digital Print World. Ze willen het Ipex-merk uitbreiden naar andere evenementen en andere landen. Zocht Grafivak nog een nieuwe naam….?

Maandag 10 april 19.10 uur

Zo, de eerste Ipex-nabeschouwing ligt in de Studio. Donderdag in alweer een nieuwe Graficus. Nu begint eigenlijk het echte werk: wat was nu echt nieuws, echt belangrijk en echt onzin?
Het valt niet mee Ipex op afstand te volgen via internet. De dagkrant van PrintWeek houdt er geen website op na, en Ipex zelf heeft alleen een persbericht van 6 of 7 april om te melden dat Ipex een vliegende start heeft gemaakt. En 27 foto’s om de sfeer te proeven…
Over foto’s: ik heb er in ieder geval weer een paar op mijn harde schijf weten te traceren, dus bijgaand mijn bescheiden beeldimpressie. En ja: dan kunnen we weer aftellen naar drupa 2008, vandaag over nog maar exact 780 dagen!

Zaterdag 8 april 12.10 uur

Weer thuis. Gisteren op de beursvloer nog even flink wat kilometers gemaakt (na vannacht krijgen we Rick Ashley voorlopig niet meer uit ons hoofd), maar toen ik halverwege de middag midden in Hal 5 stond, en eigenlijk niet meer wist waar ik naar onderweg was werd het tijd om er mee op te houden en naar huis te gaan. Helaas miste ik daardoor gisteravond de Komori-bijeenkomst, waar de vakpers bij wijze van verrassing collega Mirja uit Finland vanwege haar afscheid in het zonnetje zet. In de perskamer is geld ingezameld voor een afscheidskado, en er is een soort receptieboek gemaakt waar veel collega’s een boodschap in hebben achtergelaten.
De vlucht terug met het Graficus-vliegtuig is een leuke afronding van een drukke week Ipex. We interviewen meteen wat mensen voor de rubriek Van Mening in de komende Graficus: iedereen is behoorlijk tevreden over zijn beursbezoek.
Aan boord ook Justin Velleman (hier op de foto rechts aan de stuurknuppel van vlucht HV8026), van de Utrechtse InterCollege Business School, die met een aantal mede-studenten de vakbeurs bezocht. (Lees meer)
Dit weekend alle persmappen en andere informatie uitzoeken en beginnen met de eerste terugblik. Maandag bewerken, foto’s uitzoeken en Graficus opmaken. En natuurlijk nog even, op afstand, Ipex in de gaten houden. Ik zal, als alles weer werkt, dit weblog van nog wat foto’s voorzien.
Maar nu eerst een een MiddagConcert, en vanavond naar John’s verjaardag. Even er uit!

Vrijdag 7 april 10.48 uur

Na een korte nacht nog een laatste lange beursdag. Die begint goed bij Océ: een week na de introductie van de 6250 Gemini, in Poing, wordt op Ipex de eerste machine verkocht aan het Engelse Resource Print Solutions. De Handtekeningen-en-champagne-ceremonie krijgt een verrassend slot: mijn visitekaartje wordt uitgeloot (na vijf mislukte pogingen) en daarmee win ik ter plekke een hele fles champagne!
Ook bij Canon gaat het verhaal dat de eerste machine(s) van de C7000VP zijn verkocht, kennelijk ook in Nederland. Ik heb nog een rondleiding tegoed, dus daar hoor ik straks vast meer over….

Donderdag 6 april 23.59 uur

De ontwikkelingen op violet-ctp gebied gaan inderdaad hard: binnenkort zal ik ze in een artikel in Graficus proberen samen te vatten. Tijdens de Lüscher kaas&wijn-bijeenkomst begrijp ik dat de stap die deze voorheen rechtlijnig thermische Zwitsers naar UV hebben gemaakt ingrijpende gevolgen kan hebben: de argumenten voor thermisch lijken in kracht af te nemen, nu er met veel goedkopere (conventionele) platen gewerkt kan worden. Reeds getest in Zwitserland. Ondertussen op de stand van basysPrint nadere uitleg over de aangekondigde procesloze UV-plaatbelichting gekregen (reeds getest in Duitsland). In de loop van 2007, maar zeker op drupa 2008, zal er op de ctp-markt een behoorlijke verschuiving plaatsvinden. Ik ben benieuwd hoe de thermische technologie zich staande houdt: voorlopig ligt de snelheid hoger, maar hoe lang is voorlopig…
Drupa 2008 zal ook nieuwe ontwikkelingen op DICO-gebied laten zien, waarschijnlijk op krantenpersgebied. Op de stand van MAN Roland krijg ik enkele nieuwe DICO-ideeën te zien, die over enkele jaren eigenlijk uiteindelijk weer moeten leiden tot het oorspronkelijke ‘all-in-one-solution’-concept, dat grondlegger Herr Schneider nog altijd voor ogen staat. Al houdt hij zich vandaagdedag vooral ook met andere, meer filosofische zaken bezig.
Meer koek&zopie bij Kodak, en omdat het onze laatste avond in Birmingham is besluiten we aansluitend de hometown of Duran Duran nog eenmaal nader te verkennen.
Met de trein sta je zo in het centrum, althans daar waar je denkt dat het centrum is. Voor de zekerheid nog eens nagevraagd, maar inderdaad: dit is centrum Birmingham.
Het is even lopen voor het echt gezellig wordt, maar uiteindelijk vinden we een Indiaas restaurant dat de wandeling zeker waard was. Na een uitgebreide nabespreking van Ipex-tot-dusver en wat-morgen-nog-allemaal-te-doen (ja: er wordt ook ‘s avonds keihard gewerkt!), belanden we in REFLEX, waar de jaren 80 nog serieus hoogtij vieren. KIT en Mr.T aan de muur, Rubik’s Cube als lamp aan het plafond, en Dirty Dancing op de dansvloer. Je kijkt je ogen uit. Rick Ashley (Never gonna give you up), Aha (Take on me) en Michael Jackson (Billy Jean): even vergeten we alle JDF-, hybride workflow- en chemieloze perikelen.
Morgenochtend landt de tweede Graficus Ipex-vlucht, morgenavond vliegen we met z’n allen  terug. En kan de nabeschouwing alweer beginnen…

Donderdag 6 april 10.08 uur

De dag begonnen met een technologie-demo van Agfa’s chemieloze violet-plaat. Zoals een technologie-demonstratie betaamt mislukt de eerste poging de plaat te belichten, maar niet veel later is het bewijs dan toch geleverd. We moeten nog even wachten op de definitieve versie, maar: ‘Eind volgend jaar hebben we vele tevreden klanten’. Vandaag meer ctp op het programma: even bij Fuji naar de chemieloze violet-plaat kijken, en ook basysPrint laat net weten met een procesloze UV-plaat te komen.
Ander ctp-nieuws: Agfa heeft met News International (uitgever van onder andere  The Sun) een tienjarig contract getekend voor 110 miljoen euro. Met deze deal (‘Agfa grootste in de geschiedenis’) is Agfa de komende tien jaar volledig verantwoordelijk voor de ctp-straten bij NI’s drukkerijen, inclusief bediening, onderhoud, voorraadbeheer, afvoer van gebruikte platen, etc. Voor NI een enorme besparing, voor Agfa een nieuw businessmodel van ‘totale oplossingen’.
Klein computerleed: iPhoto heeft  al m’n foto’s in een zwart gat op de harde schijf laten verdwijnen….

Woensdag 5 april 23.50 uur

Ad en Alex gaan met Enfocus de stad in voor een nazit, ikzelf mag met Heidelberg in de lokale kroeg ‘Cock Inn’ naborrelen. Fish’n’chips & lager. Collega Mirja uit Finland vertelt dat dit haar laatste vakbeurs is en dat ze, na zo’n veertig jaar (!)in de grafische industrie, binnenkort stopt met werken. Ze pinkt een traantje weg. Snel organiseren we met een aantal collega’s een afscheidsverrassing voor haar, eind van deze week.
De stemming zit er goed in bij topman Bernhard Schreier: hij kan wel lachen om de suggestie van een opbloeiende love-story tussen Heidelberg en Xerox (Xeidelberg? Heidelbox?). Samenwerken kan met iedereen, zonder meteen te moeten trouwen…
In ieder geval is bij Heidelberg het gevoel over de beurs na twee dagen behoorlijk positief.
Terug in het hotel bespreken we de beursdag na bij een pint. Barman blijkt opeens Nederlands te spreken, en waarschuwt voor de laatste ronde. Goed idee. Morgen genoeg om over na te denken en uit te zoeken.
Schreef ik eerder dat het hier behoorlijk zonnig is, ik hoorde nu dat het gisteravond nog wel degelijk heeft gesneeuwd in Birmingham. Helemaal gemist. Maar morgen wordt het weer mooi!

Woensdag 5 april 17.00 uur

Gelukkig: m’n Graficus-collega’s Ad van de Wiel en Alex Kunst zijn vanmorgen gearriveerd met de eerste Graficus-Ipexvlucht. Ze hebben er zin in (zie foto), en ik ook. Ik versla de Denen deze ochtend in de strijd om de eerste taxi richting NEC, en ben ruim voor 9.00 uur op tijd voor m’n eerste afspraak. Samen met mijn Zwitserse collega Paul bespreken we de mogelijkheden voor een toekomstige Eurographic Press-bijeenkomst. Later op de dag nog zo’n gesprek: er komen weer mooie plannen op tafel.
Agfa Graphics kondigt aan eind van dit jaar zelfstandig verder te gaan, los van Agfa Health. De synergie is een beetje uitgewerkt tussen beide werelden, en Agfa Graphics gaat zich volledig op Prepress en Industrial Inkjet richten. Op de stand alvast een voorproefje voor volgend jaar: de chemieloze Violet plaat. Ook Fuji geeft een technologie-demonstratie van zo’n plaat. Belangrijker nog is de Fuji-aankondiging van een nieuwe, compleet PDF en JDF-gebaseerde workflow. Zo nieuw, dat er nog geen naam voor is.
Collega Ad maakt een technologie-demonstratie van heel andere orde mee: de stroom valt uit  op de Xerox-stand, en ook bij HP wordt het stil en schemerig. Noodaggregaten houden de boel nog net draaiend, maar de NEC-technicus raadt aan toch vooral even een biertje aan de bar te gaan drinken.
Maar sommige bezoekers houden het in lente-achtig Birmingham even helemaal voor gezien…

Dinsdag 4 april 20.34 uur

Het HP Indigo-theater-spektakel mag dan ontbreken, het theater is er nog steeds. De temperatuur loopt er op deze on-Engels mooie lentedag snel hoog op. Good-old Benny Landa zit er op de eerste rij eenbeetje verloren bij, maar als ik het hem later (als we elkaar toevallig in de NEC wandelgangen tegenkomen, allebei op zoek naar de uitgang) vraag vertelt hij dat hij hier toch echt ‘just for fun’ is: ‘En ik wilde de HP stand even zien.’
Het belangrijkste nieuws dat ik op de HP-stand hoorde ging over de nieuwe machine die Konica Minolta, een paar stands verderop, vandaag lanceerde. Ook na sluitingstijd stonden er nog flink wat mensen om die machine heen, de drukvellen schuin in het licht houdend om te zien dat de afdruk bijna niet glimt.Met deze nieuwe bizhub PRO C6500 (print 65 A4-tjes eenzijdig in full color per minuut) wil Konica Minolta laten zien dat het menens is met de grafische industrie. Morgen krijg ik verdere uitleg.
Opvallend persbericht in m’n mailbox: Xerox komt op Ipex met een langzamere iGen3. Deze iGen3 90 (inderdaad: 90 afdrukken per minuut) moet een betaalbaar alternatief vormen voor grote broer iGen3 110. Ga ik morgen toch ook maar eens bij langs….

Dinsdag 4 april 15.23 uur

Interessante discussie. Schreier maakt duidelijke statements (‘Het draait om de rekenmachine!’), Mulcahy blijft toch vooral in marketingpraat hangen, zelfs als Paxman (een beetje) aandringt. Zal ik later in Graficus uitgebreid verslag van doen. Verlaat de lunch vroegtijdig om bij MAN Roland nog even meer te horen over Artoos en de DICOweb. Zijn er eigenlijk al sinds 1995 van overtuigd dat dit dé machine voor ze is, maar hebben toch nog zo’n tien jaar gewacht op de verdere ontwikkelingen. Voor MAN Roland ook belangrijk: ze blijven in deze technologie investeren.
Ik kom in de (nogal rustige) wandelgangen inmiddels meer Nederlanders tegen dan Chinezen: dat belooft nog wat als morgen het eerste Graficus-vliegtuig op Birmingham landt. ‘Morgen wordt het drukker’, hoor ik overal om me heen. Mijn eerste blaar speelt op. Nog een persbijeenkomst vandaag dan: HP. Wordt bijzonder, want het beruchte Theater-spektakel ontbreekt dit jaar.

Dinsdag 4 april, 11.37 uur

Gewekt met opkomend zonnetje, en dalende vliegtuigen. Na een vlug ontbijt toch net te laat voor mijn taxi: die wordt gekaapt door vijf Denen. Vijf minuten later komt hun taxi-voor-vijf aan, en heb ik dus alle ruimte. Niet veel later verdwaal ik door het NEC, op zoek naar de welkomstbijeenkomst voor China. Eenmaal in het Innov8-Theater aangekomen is er wel een bijeenkomst, maar geen Chinees te bekennen. Mooi even tijd om de Eurographic Press-stand weer even te gaan bekijken: volgens Bernhard is alles in orde. De stand is bijna niet te missen in hal 5: we zijn de enige stand op een hoekje van een enorme open plek op de beursvloer. Nu snel op zoek naar de exemplaren van Graficus en de EP-folder die we gisteren hebben laten afleveren. In hal 20. Gevonden!
Opvallend nieuws uit eigen kring: het Engelse weekblad PrintingWorld is overgenomen door het Engelse weekblad PrintWeek dat van de vroegere concurrent een maandblad gaat maken.
Canon bewijst dat de nieuwe machines werken. Ik ga later deze week nog eens even goed kijken, want inmiddels aangeschoven voor de Forum-discussie: onder andere Anne Mulcahy (Xerox) en Bernhard Schreier (Heidelberg) gaan in gesprek met BBC-journalist Jeremy Paxman. En met name die laatste wil ik nu ook wel eens live in actie zien. Hopelijk worden ze het niet te snel met elkaar eens….

Maandag 3 april 23.58 uur

Het Xerox-toetje van vandaag achter de rug. De speciale pers-tafel had goed uitzicht op de keukendeur, waar naar mate de avond vorderde steeds meer verhitte gezichten te zien waren. De ontknoping volgde bij de uitreiking van de PIXI-Awards, een prijs voor opvallende toepassingen van Xerox-technologie (het is tenslotte een Xerox Premier Partners-feestje vanavond, in de Birmingham Botanical Gardens).
In verschillende categorieën gaan prijzen naar Italië, Saudi Arabië, India en Bahrein (opvallend afwezig zijn de VS, die zich kennelijk te goed voelen voor zo’n Europees feestje), maar de uiteindelijke overall prijs gaat naar Nederland: Nico Veenendaal neemt namens Print4U de eerste prijs voor Marketing Communicatie in ontvangst.
Aan tafel blijkt noch Océ noch Canon met hun beider ‘aanval’ echte indruk te hebben gemaakt op Xerox: ‘Kom morgen maar op de stand kijken!’ Dat zullen we doen. Want morgen gaat Ipex écht van start.

Maandag 3 april, 18.11 uur

Met de taxi naar NEC, en meteen verdwaald op zoek naar de perskamer waar de eerste bijeenkomst van start moest gaan. Gelukkig is het gezellig druk in de wandelgangen: Nederlandse, Belgische en van over de hele wereld-collega’s arriveren. Na Drent Goebel’s aankondiging van hun ‘staggered offset plate’ (wat we mogen vertalen met ‘geneste plaat’, wat betekent dat de offsetplaat aan voor- en achterzijde in vorm wordt gesneden zodat het plaatoppervlak om de sleeve optimaal gebruikt kan worden, zonder dat een rechte ‘gap’ het beeld verstoort) ben ik even naar ‘onze stand’ van Eurographic Press gelopen aan de andere kant van het beurscomplex, in hal 5. Nou ja stand: er stond een troosteloos begin van een stand. Het logo klopte, maar verder nog niet veel. Mijn Duitse collega Bernhard gaat er voor zorgen dat het goed komt, Ipex belooft binnen twee uur een metamorfose. We zullen zien.
Door naar MAN Roland. Topman Gerd Finkbeiner is blij met de verzelfstandiging door MAN, en spreekt mijn suggestie dat de persenbouwer wellicht als ‘Roland’ verder moet tegen: ‘We behouden dezelfde naam, en het zelfde logo.’ Binnen 3 tot 5 jaar moet MAN Roland naar de beurs. Goed nieuws: het Belgische Artoos heeft een DICOweb gekocht: morgen horen we daar meer bijzonderheden over.
Bij Heidelberg op de stand (waarschijnlijk de enige hal die er al helemaal beursklaar bij ligt) het eerste glas champagne van de beurs. Veel aandacht uiteraard voor het Anicolor-systeem op de SM52. En de aankondiging van een snellere SM CD74: die gaat nu 18.000 per uur lopen. Proost!
Canon houdt zijn bijeenkomst in het Innov8-theater (wie dat theater de komende dagen nog gaat bezoeken kan ik aanraden een eigen kussen, of beter een eigen stoel, mee te nemen). We klinken vandaag voor de tweede keer: ImagePRESS X en ImagePRESS Y krijgen hun nieuwe naam: respectievelijk imagePRESS C7000VP en imagePRESS C1. ‘We vonden X en Y zelf eigenlijk ook wel lekker klinken’, zegt Canon’s David Preskett. Ik eigenlijk ook wel, bij nader inzien. Ook de prijzen zijn nu bekend: respectievelijk 250.000 en 50.000 euro. ‘We’re taking orders now!’
Snel naar het Hilton nu, vanwaar we vertrekken voor een diner met Xerox.

Maandag 3 april, 11.15 uur

Net aangekomen in het hotel, dat inderdaad hemelsbreed op loopafstand van het NEC-beursgebouw ligt.
De BMIbaby-vlucht (vertrekken vanaf de H-Pier is een belevenis op zich) had vanochtend direct al een bijzonder hoog Ipex en PremierPartner gehalte aan boord. Nog voor de veiligheidsmaatregelen konden worden uitgelegd had ik al mijn eerste Ipex-folder in handen: Atlas Software lanceert morgen PrintShopWeb. En dat gaat het volgens Harry R. (die naar verluidt ook een heel aardig moppie kan zingen, maar volgens kenners toch beter is in andere dingen) ‘helemaal worden’. Al spoedig waren XML en JDF niet van de lucht.
In afwachting van mijn kamer krijg ik mijn eerste Engelse bak koffie van de receptioniste, die eigenlijk niet precies weet of en hoe het met internet in het hotel zit. ‘Ik heb mensen wel eens over wireless horen praten, maar ik heb geen idee hoe het werkt. Just try.’ Geen probleem: het werkt!
‘Room is ready’: we gaan beginnen.

Zondag 2 april, 21.03 uur

Volgens de boeken begint Ipex op dinsdag 4 april, maar er staat voor morgen al een behoorlijk druk beursprogramma in mijn agenda. Dus koffer gepakt, e-ticket geprint, hotelreservering nog eens gecontroleerd (bleek enkele weken geleden dat ik pas op 3 mei had geboekt. Zal wel door drupa komen. Gelukkig vond het hotel het ook een beetje vreemd…) Morgen om 9 uur op Schiphol. Op het programma staan persbijeenkomsten van Drent Goebel, MAN Roland (eigenlijk al enige tijd verkort naar MAN, maar na de verzelfstandiging straks misschien ‘Roland’?), Heidelberg en Canon. En dan mis ik daardoor nog de Premier Partners Bijeenkomst van Xerox, die ook morgenmiddag van start gaat. Maar die schade haal ik hopelijk weer een beetje in op het Xerox-diner, morgenavond.
Ik hoop op toch nog Nieuwe Nieuws, na alle vooraankondigingen. In ieder geval zullen Model X en Model Y van Canon morgen hopelijk een betere naam krijgen. We houden in de editie van Graficus van aanstaande donderdag voor alle zekerheid een gaatje open, dat ik ergens tussen maandag en dinsdag mag vullen. Ook mijn Commentaar voor deze Graficus moet morgen maar vanuit Birmingham naar Hilversum: aan de vooravond van zo’n beursbezoek is het nog te vroeg voor vooruitkijken, vooral omdat je donderdag op papier alweer een beetje terugkijkt.
Maar gelukkig is er ook dit ‘weblog’, waar ik de komende week verslag doe van mijn belevenissen in Birmingham. Ik herinner me dat we in 2000 ook vanaf drupa (mijn eerste beurs voor Graficus) ‘live’ berichten op onze website zetten, en dat dat het beursbezoek in ieder geval voor onszelf extra spannend maakte. Ik ben benieuwd naar reacties van lezers. Ter inspiratie even gekeken op het weblog http://ipex2002.blogspot.com/ waar al sinds Ipex2002 (!) een doorlopend blog wordt bijgehouden. Een aanrader, en voor mij zeker een aanmoediging.

1 reactie opIPEX 2006 weblog

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

#PastPrintFuture

Over 25 jaar digitaal drukken

Radiografisch

podcast Grafische Gesprekken

Ja Sticker

Branche lanceert ‘Zetjebrievenbusopgroen’

Graphic Means

Documentaire 'Graphic Means' (2017): hoe het grafische proces van ontwerp tot publicatie verliep toen er nog geen computers bestonden.

Klik op de afbeelding voor de trailer.

Herdruk

"Na veertig jaar is op veler verzoek het zeldzame en hoog gewaardeerde NUMMER 6 van FURORE herdrukt"

#happydrupa

The 'happy drupa' Playmobil figurines were a souvenir from drupa 1982. In 2016, they revisited Düsseldorf to touch the future. Ed Boogaard managed to capture some of their #happydrupa highlights.