Nu bestellen

De hardcover 'Lees verder' met ruim 20 columns en artikelen van Ed Boogaard over het grafische vak

Boekdrukkunst

Historische e-Canon van Fokke & Sukke (2007)

Glas-in-lood

Lood in glas

It’s over, book…

(The Awkward Yeti)

Druk plaat

_ G. Hamilton IV - 'If I possessed a printing press...' (1957)

Oh Superman

Clark Kent neemt ontslag bij krant 'Daily Planet'

Joe La Pompe

Website signaleert plagiaat in advertenties. (Of bestaat stom toeval?)

Ohne Componente

Océ werd, na 135 jaar, Canon (klik voor interactieve tijdlijn)

Trillium

Lelijk

AT5: "Logo Stedelijk lelijk?"

Linotype The Movie

Bekijk de trailer

Geschiedenis

GJ Thieme 1792 - 2010 Einde van een tijdperk

Drukwerkverkeer

TomTom weet de weg naar 2.925 drukkerijen

Beeldmateriaal

Collectie historische schoolwandplaten: Gutenberg

Drukwerk op TV

KRO Rekenkamer: "Wat kost oud papier?" (nov 2011)

Comic Sans Dag

Vouw van de Week

Verrassende vouwvideo's

In de maak

Boek over Thieme-debacle

Over & About

Ed Boogaard

26 januari, 2012, 9:35 pm | 1 reactie

Werkgevers beraden zich op ultimatum vakbonden

[update 1 februari 2012] Werkgevers willen met vakbonden mogelijkheden verkennen om ‘onoverbrugbare situatie’ te overbruggen

*

[26-01-2012]

‘Looneis absoluut onacceptabel’

'Beveiligd bericht'

De werkgeversdelegatie die namens de KVGO-leden de CAO-onderhandelingen voert lijkt vooralsnog niet erg onder de indruk van de actiedreiging door de vakbonden. Het ultimatum verstrijkt op woensdag 1 februari (dan loopt de bestaande CAO af), maar KVGO-onderhandelaar Richard van den Berg zette vandaag eerst ‘de feitelijke stand van zaken‘ eens op een rijtje. Het bericht daarover op de website van het KVGO is echter ‘beveiligd‘ en alleen toegankelijk met een wachtwoord.

Van den Berg stelt, volgens bronnen die de inhoud van het artikel wel al hebben kunnen lezen, dat de eis van de vakbonden van 5% loonsverhoging (verdeeld over 2012 en 2013) ‘absoluut onacceptabel‘ is. Bovendien zou de veronderstelling van de vakbonden dat werknemers de afgelopen twee jaar al genoeg hebben ingeleverd niet kloppen met de werkelijkheid: volgens Van den Berg hebben de CAO-verhogingen tussen 1999 en 2011 de stijgende kosten van het levensonderhoud minstens bijgehouden. Een bod van tweemaal een half procent  moet dan ook voldoende zijn, meent Van den Berg.

FNV KIEM stelt over die looneis: “Als je als werknemer in de grafische sector twee jaar geleden een salaris van 2000 euro had, dan krijg je nu twee tientjes meer, terwijl je salaris tegelijkertijd door inflatie 85 euro minder waard is geworden. Om te voorkomen dat de lonen verder achteruit rennen vragen wij een inhaalslag van 2,5%. De werkgevers weigeren vooralsnog om daar serieus over te praten.”

Het kennelijke conflict over het uitbannen van schadelijke oplosmiddelen lijkt snel op te lossen: de werkgevers zeggen die missie ‘in beginsel’ te ondersteunen, maar stellen een meer geleidelijke methode voor van inventariseren en eventuele beleidsaanpassingen.

Op het gebied van de nieuwe vakantiewetgeving (waarbij werknemers hun opgebouwde vakantiedagen binnen 18 maanden moeten opnemen) ziet Van den Berg geen reden van die regels af te wijken. En het geschil over de compensatie voor de vervallen Spaarloonregeling gaat over 200 euro.

FNV Kiem voerde deze week bij verschillende grafische bedrijven poortacties en deelde flyers uit. De vakbond stelt dat “voor er het eerst in een kwart eeuw acties op handen zijn in de grafische sector. Of samen het gestrande cao-overleg hervatten óf er volgen werkonderbrekingen, stakingen en andere acties door het hele land.”

1 comment to Werkgevers beraden zich op ultimatum vakbonden

  • henk tienkamp

    De bonden hebben groot gelijk. Mijn drukkers krijgen het erbij en de eisen tav. slechte chemie moeten nog veel strenger, ook tav. IPA. Het gaat niet aan medewerkers een gezondheidsoffer te laten brengen. Het is niet duurder je bedrijfvoering goed te doen. Het is toch van de gekke dat dit niet vanzelfsprekend is (en allang geregeld)?
    Ten aanzien van de beloning: er zijn ook nog steeds bedrijven die het goed doen, die kunnen het best hebben om een loonsverhoging te betalen. En voor de rest geldt: komt het door de lonen dat de resultaten achterblijven? Of door niet zo heel erg adrem ondernemerschap?
    Met matiging van lonen was ook de kolenboer destijds nog steeds gestopt… De tijd vraagt om echte keuzes, vecht niet de laatste oorlog, die is voorbij.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

25 jaar Photoshop

Red een vakblad

Brits vakblad Output Magazine in nood zoekt crowdfunding

Te Groot?

Stichting 'Mooi Goudriaan' verzet zich tegen loods van drukkerij De Groot

PMS 2015

C10 M67 Y49 K23

Interactievertentie

Overleden

Grafisch ontwerper Karel Suyling (1926-2014) maakte naam met Citroën

IKEA’s bookbook

Finalist DDA

Paper Path Finder genomineerd voor Dutch Design Award

LOEY Award

"Miljonair op je 29ste met... drukwerk!"

Spaanse wet legt recht op papier vast

BesteBBQBoekOoit

Jubileum actie

Comic Sans for Cancer is an exhibition of posters inspired by the 20th anniversary of Comic Sans (the font we all love to hate) with proceeds going to Cancer Research UK.

Print Parkeert

Advertentie met optische illusie

Op de trap pers

Two men from Bristol have begun fundraising for £8,000 to take a trip to Germany on a 'printing press bike'.

Tip: Anders anders

Ipskamp insprireert

LEGO

Gutenberg in LEGO (let ook even op die zwarte hand!)

Print Pakt

print + web = omzet

CHANEL N°5

by book designer Irma Boom

Kies drukwerk

Schermman: "Huis-aan-huis belangrijkste informatiebron"

Keurmerken App

Verantwoord kiezen voor papier en karton

‘Print Wächst’

"Die Zukunft wird gedruckt!"

Omscholen

sitestat
Van drukker tot pijpfitter

Print 3.0 orkest

'Times They Are A-Changin'

Graphic Art

Citroën DS3 Graphic Art (limited edition, in wit, grijs en zwart)

printmaking miscellany

Nano-wat?

10 drupa trends (VIDEO)

Niet Zonder Ons

Crediteuren in actie

PapierPraat.nl

Over papier & milieu

Title example


Warning: simplexml_load_file(http://api.worldweatheronline.com/free/v1/weather.ashx?q=Paris&num_of_days=5&format=xml&key=WWO%20API%20key%20example): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/edboogaard.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-world-weather-online/wp-world-weather-online.php on line 153

Warning: simplexml_load_file(): I/O warning : failed to load external entity "http://api.worldweatheronline.com/free/v1/weather.ashx?q=Paris&num_of_days=5&format=xml&key=WWO%20API%20key%20example" in /home/edboogaard.nl/public_html/wp-content/plugins/wp-world-weather-online/wp-world-weather-online.php on line 153
Paris

°F
Jan 01
/
Jan 01
/
Jan 01
/